Srednje- in vzhodnoevropski animirani film se združuje v enotno tržišče

/
Motovila (CED Slovenija) skupaj s partnerji med 2. in 6. dec. 2017 v okviru Mednarodnega animiranega filmskega festivala Animateka organizira prvo strokovno srečanje vodilnih producentov animacije iz 18 držav Srednje in Vzhodne Evrope - "CEE Animation Workshop".

CEE-animation-workshop-banner

Evropska komisija je letos oblikovala Evropski animacijski načrt, s katerim namerava oživiti panogo animiranega filma v EU. Srednje- in vzhodnoevropska regija (CEE) ima velik potencial, ki ga je še treba izkoristiti. Nova iniciativa, poimenovana CEE Animation Workshop, si prizadeva ta potencial zajeti, in sicer s povezovanjem neodvisnih producentov animiranega filma iz osemnajstih držav regije CEE in s predstavitvami najsodobnejših smernic v sektorju animacije.

Omenjena delavnica bo potekala v Ljubljani, med 2. in 6. decembrom 2017, v okviru 14. Mednarodnega animiranega festivala Animateka. Usposabljanje organizira Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju z osemnajstimi nacionalnimi Centri Ustvarjalne Evrope – pisarnami MEDIA (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna gora, Estonija, Gruzija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška, Srbija in Ukrajina) ter Visegrad Animation Forumom, mednarodno platformo, ki s podporo podprograma MEDIA že vrsto let povezuje producente animiranega filma v CEE. Lokalni partner je Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF).

Osrednje teme usposabljanja, ki je zaprte narave, so mednarodne koprodukcije, financiranje, pravna vprašanja, trženje, prodaja, sodelovanje z izdajatelji televizijskih programov in digitalna distribucija. Udeležilo se ga bo 26 producentov animiranega filma iz 18 držav.

Usposabljanje vodi Linda Beath, med predavatelji, ki bodo pet dni intenzivno delali z udeleženci, pa je še pet uveljavljenih filmskih strokovnjakov: producentki Siun Ni Raghallaigh (Ardmore Studios, IE) in Moe Honan (Moetion Films Ltd, IE), strokovnjak za trženje filmov Mathias Noschis (Alphapanda, DE), Richard Rowe, direktor za mednarodne nakupe in koprodukcije (DHX Media, UK) ter Maciej Chmiel, podpredsednik za prodajo in nakupe pri poljski nacionalni televiziji (TVP). Biografije gostujočih strokovnjakov.

Pomemben del srečanja v Ljubljani bo strokovna razprava o koprodukcijskih pogojih v Srednji in Vzhodni Evropi. Več kot trideset filmskih strokovnih delavcev si bo prizadevalo izoblikovati skupno izjavo, s katero bodo filmske sklade in predstavnike izdajateljev televizijskih programov pozvali k večji podpori panogi animiranega filma. Dokument z naslovom Ljubljana Accord bo vseboval opis specifičnih razmer za produkcijo animiranih filmov v vzhodno- in srednjeevropski regiji in osnutek strategije za izboljšave, usmerjene v razvoj konkurenčne panoge animiranega filma – tako v nacionalnih kot mednarodnih okvirih.

Usposabljanje CEE Animation Workshop bo potekalo v okviru Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka (4.–10. dec. 2017).

Obiščite splet CEE Animation Workshop: ceeanimation.eu.

Dodatne informacije o dogodku:
Sabina Briški Karlić, Motovila
Kontakt za usposabljanja CEE Animation Workshop:
*Juraj Krasnohorsky (SK), T: +421 904 185 692
*Matija Šturm (SI), T: +386 31 632 162

Organizatorji usposabljanja CEE Animation Workshop so:
Centri Ustvarjalna Evropa – MEDIA iz 19 držav (partnerji dogodka; več o programu Ustvarjalna Evropa na EAC), *Visegrad Animation Forum, Društvo slovenskega animiranega filma, Zavod Motovila, Mednarodni festival animiranega filma Animateka.