SHARE; creative powers of art

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Zavod Exodos, Festival sodobnih odrskih umetnosti, Ljubljana (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2020
Podpora EU
198.080 EUR
Leto
2020 
Splet
https://www.exodosljubljana.si/share 

Koordinator: Zavod Exodos festival sodobnih odrskih umetnosti (SI)
Partnerji: DK-BEL (FR), ZAGREBACKO KAZALISTE MLADIH (HR), Errenteria (ES), MARCHE TEATRO – SOCIETA’ CONSORTILE A RESPONSABILITA’ LIMITATA (IT)

Vrednost projekta: 351.700 EUR
Višina podpore EU: 198.080 EUR (56,32 %)
Trajanje projekta: 15. 9. 2020–14.09.2024

Večji in dolgoročnejši (2022–2024) mednarodni projekt kreativne moči umetnosti SHARE združuje ducat afriških, azijskih in evropskih partnerjev, katerih cilj je – s pomočjo umetnosti okrepiti posameznike in skupnosti za nadaljnji razvoj. V državah, ki imajo odlične umetnike, a skromne produkcijske razmere za njihovo ustvarjanje, želi vzpostaviti pogoje za kreativno umetnost, hkrati pa ustvarjalno opolnomočiti tudi ranljivejše in spregledane skupine: otroke, hendikepirane, ženske in mlade iz socialno šibkejših okolij.

Konec januarja 2022 se začenja strokovno in ustvarjalno usposabljanje v okviru delavnic. Dve sta namenjeni ustvarjalcem odrske umetnosti (tehnično vodi Borut Cajnko, produkcijsko Nataša Zavolovšek), tri pa skupnosti. Mladim nogometašem (14–19 let) bo prišla prav Moja zgodba: pod vodstvom Hrvoslave Brkušić in Boruta Bučinela se bodo naučili nove spretnosti – kako ustvariti lastno zgodbo, jo posneti, montirati, ustvariti dokumentarni film. Zapornikom iz zahodnih regij Burkine Faso se bo z Zakaj ne? pomagalo k družbeni in zaposlitveni reintegraciji: Aguibou B. Sanoe in Ahmed Tobassi jih bosta seznanila z možnostmi v kulturi (tradicionalni in sodobni ples, branje in pisanje, igranje). V lokalnem tekstilnem centru se se pričenja prva faza projekta Mnogo barv, pod vodstvom Ixone Ormaetxe, proces bo potekal od spoznavanja tradicionalnih tekstilnih veščin in oblikovanja lokalnih tkalk in šivilj, s seznanjanjem z novimi modernimi dizajni, eco materiali  in metodami dela do novih designov in produktov.

Februarja 2022 se bo SHARE predstavil v okviru mednarodnega plesnega festivala In-Out. Že 9. »plesno srečanje v javnih prostorih Bobo-Dioulassa« bo gostilo blizu 15 sodobnoplesnih predstav in projektov iz Amerike, Afrike in Evrope. Kot vsa leta doslej bodo uprizorjeni v nekonvencionalnih prostorih (vojaška taborišča, zapori, bolnišnice, tržnice …), saj želi festival dosegati vedno novo občinstvo in ustvarjati neverjetno dinamiko z ljudmi vseh starosti. Prva produkcija SHARE, I Have a Dream avtorja in koreografa Gregorja Luštka, premierno uprizorjena 5. novembra v ljubljanski Cukrarni, bo na programu In-Out 7. 2.

7. februarja 2022 se začene tudi prva mednarodna konferenca SHARE, Sodelovanje z Zahodno Afriko (7.–9. 2.), na kateri bodo evropski in afriški producenti in odločevalci pod vodstvom Chrisa Torcha in Aguiboua B. Sanoe razpravljali o treh ključnih temah: kulturnih odnosih med afriškimi in evropskimi producenti, umetniki; kulturnem sodelovanju in mreženju v Afriki; lokalnih, regionalnih in nacionalnih kulturnih politikah.

Konferenca bo sklenjena s predstavitvijo umetniškega raziskovalnega projekta Observatorij, avtorja Juana Aizpitarte, prvo fazo soudeležbe SHARE pri izgradnji lokalnega samooskrbnega centra, srečevališču kulture, ustvarjalnosti, agrokulture in ekologije (dokončan bo v dveh letih, 2022–2024).

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja