Ceramics and its dimensions / Keramika in njene dimenzije

Področje
Vizualne umetnosti 
Producent
Narodni muzej Slovenije (partner) 
Vodja
Porzellanikon - Staatliches Museum für Porzellan Hohenberg a. d. Eger/Selb (DE) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2014
Podpora EU
1.934.309 EUR
Leto
2014 
Splet
http://tinyurl.com/z9wfgwd 
NMS-Ceramics-and-its-dimensions
Vir: plakat NMS.

Vodja projekta: Porzellanikon – Staatliches Museum für Porzellan Hohenberg a. d. Eger/Selb (DE)
Partnerji: Narodni muzej Slovenije (SI); Aalto-Korkeakoulusaatio (FI), BCB LTD (UK), Design & Crafts Council of Ireland LTD. (IE), Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum (EE), MIC Museo Internazionale delle Ceramiche in Faenz (IT), Kunsthochschule Berlin-Weißensee, Hochschule für Gestaltung (DE), Macromedia GmbH (DE) El Museo Nacional de Cerámica y de las Artes Suntuarias “González Martí” (ES), Muzej primenjene umetnosti (RS), Rīgas Tehniskā universitāte (LV), Staffordshire University (UK), Stoke-On-Trent City Council (UK), Museum of Decorative Arts in Prague (CZ), University Of Ulster (UK)

Keramika je vedno igrala pomembno vlogo v življenju človeka. Uporabljali so jo za vsakdanje in slavnostne priložnosti kot znak prestiža pa tudi kot okrasni element v arhitekturi. Keramika povezuje različne dežele, po drugi strani pa so zanjo značilni močni lokalni vplivi. Ti so odvisni od tradicije, načina življenja, družbenih in ekonomskih odnosov na določenem področju. Tudi danes je vloga keramike podobna, čeprav se je v času globalizacije močno povečala izmenjava kulturnih dobrin. To nedvomno vpliva na sodobno oblikovanje keramike, ki ni več usodno povezano s svojimi lokalnimi koreninami, kar pa ne vpliva na njegovo raznolikost.

Evropski projekt Keramika in njene dimenzije povezuje muzeje, arhitekte, oblikovalce, industrijo in druge deležnike iz držav Evropske unije ter Srbije. Raziskuje kulturne, zgodovinske, tehnične in umetniške vidike tega materiala. Partnerji bodo pripravili vrsto razstav, simpozijev, delavnic in drugih prireditev, ki bodo razširjale zavedanje in znanje o keramiki. Projekt posega tudi v prihodnost, saj bodo partnerji v tem okviru raziskali vlogo keramike skozi nove izzive, kot so potrebe potrošnikov, trajnostni razvoj in vključevanje manjšin.
(Vir: NMS)

Trajanje projekta: 1. november 2014–30. november 2018

Aktivnosti projekta:
Razpis za mlade ambasadorje keramike

Projekti s področja