Wom@rts – Women Equal Share Presence in the Arts and Creative Industries

Področje
Interdisciplinarni projekti 
Producent
Umetnostna galerija Maribor (UGM) (partner) 
Vodja
Auditorio de Galicia (ES) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2017
Podpora EU
1.566.890,33 EUR
Leto
2017 
Splet
http://www.womarts.eu 

Vodja projekta: Auditorio de Galicia (ES)
Partnerji projekta: Academy of Applied Arts University in Rijeka (HR), Centre audiovisuel Simone de Beauvoir (FR), Communauté d’Agglomération du Grand Angouleme (FR), Fundación Municipal de Cultura de Avilés (ES), Hay Festival of Literature and the Arts Ltd. (UK), Limerick Institute of Technology (IE), Umetnostna galerija Maribor (SI), Viešoji įstaiga Vilniaus rotušė (LT), Women in Film & Television Finland (FI)
Trajanje projekta: 1. 9. 2017–31. 8. 2021

Wom@rts je evropska platforma za enakopravno reprezentacijo žensk v umetnosti (2017–2021). Cilj projekta je boj za enako prisotnost žensk v umetnosti v smislu prepoznavnosti, napredovanja in dostopa do trga. Namen projekta je poudariti in podpirati ustvarjalnost ter povezovanje žensk v različnih sektorjih kulturne industrije. Aktivnosti v projektu se bodo osredotočale predvsem na področja:
*Literatura / založništvo / stripi
*Vizualne umetnosti (grafika, fotografija, video in druge multimedijske tendence)
*Uprizoritvene umetnosti (glasba in predstave)

V času trajanja projekta bo Wom@rts spodbujal vrsto ukrepov v okviru različnih delovnih skupin, med katerimi so: ustvarjanje študije in priprava dokumentov za zaščito enakosti spolov v kulturi, organizacija mreže ambasadorjev oz. glasnikov projekta; mednarodna promocijska platforma za ustvarjalke; umetniške rezidence na področju tiskanih, stripovskih in digitalnih umetnosti; odprtje in gostovanje skupinske razstave ob 70. obletnici objave dela Simone de Beauvoir Drugi spol; delavnice in usposabljanja z umetniki in drugimi vrhunskimi ustvarjalci in sodelovanje umetnikov in intelektualcev na različnih mednarodnih kulturnih festivalih. Za več glej UGM.

Glavne aktivnosti UGM v letu 2018:

1. Meet the Masters: predavanja, delavnice in druge oblike masterclassov za promocijo uspešnih umetnic z različnih kulturnih področij ter prenos veščin in znanj na ciljno publiko. Maja in junija 2018 je UGM (prvi cikel aktivnosti):
– Pogovor z umetnicama Majo Smrekar in Simono Semenič (8. maj.)
– Delavnico Wiki urednice_ki (23.–25. maj).
– Predavanje Zakaj na Wikipediji ni umetnic? z gostoma Ano Čigon in Miranom Hladnikom (23. maj).
– Predavanje z naslovom Simone de Beauvoir za vse in za nikogar filozofinje Eve D. Bahovec (31. maj).
– Koncert multimedijske umetnice КУКЛE (16. jun.), ki je publiko nagovorila z zvočno vizualnim performansom.
– Predavanje filozofinje Laure Hengehold na temo avtobiografije na primeru Simone de Beauvoir (11.okt. ).
Artist talk, pogovor z lokalnimi in mednarodnimi umetnicami v okviru mednarodne razstave Ne glej nazaj, okej? (1. dec.).

2. UGM skrbi za izdelavo in vzdrževanje spletne strani Wom@rts.eu ter upravlja z družbenimi omrežji Facebook, Instagram, Twitter in Youtube.  

3. Wom@rts ambasadorji: v prvem letu so partnerji projekta izbrali vsak eno ambasadorko/-ja, strokovnjakinjo/-a s področja umetnosti in kulture za večjo prepoznavnost in prestižnost projekta. UGM je za slovensko predstavnico izbrala filozofinjo Evo D. Bahovec, strokovnjakinjo za pisateljico Simone de Beuavoir in posebej njeno delo Drugi spol/Second Sex, ki je osrednja tema Wom@rts.  

4. Umetniške rezidence: Partnerji so izbrali vsak po eno umetnico za tri rezidence s področij grafike, stripa in ilustracije ter digitalnih medijev. UGM je odprti poziv za umetnice objavila 1. jul. 2018, na razpis pa se je prijavilo preko 20 umetnic. Cilj vseh treh rezidenc je bil opozoriti na obletnico knjige Simone de Beauvoir Drugi spol ter meddisciplinarno povezati različne umetniške zvrsti ter medije. Dela, nastala na rezidencah, bodo v letu 2019 združena v potujočo razstavo, ki jo bo kurirala direktorica UGM Breda Kolar Sluga.

UGM je izbrala naslednje slovenske umetnice za rezidenčno bivanje na področjih:
– digitalni mediji: Ana Pečar (Avilés, Španija, 10.–16. sept. 2018);
– strip in ilustracija: Samira Kentrić (Angoulême, Francija, 24. sept. –3. okt. 2018);
– grafika: Mina Fina (Limerick, Irska, 15.–24. okt. 2018).

Aktivnosti projekta:
V UGM na ogled razstava »Women, (be)coming«
Rezidenčni programi za umetnice s področij grafike, stripa ali videa in fotografije

2012Naked


Predstavitev projekta na srečanju Sedemnajst ustvarjalnih na kupu (8. junij, Hiša EU).

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja