Novice

Simboli v Mariboru

Pogrebno podjetje Maribor, partner mednarodnega projekta Simboli s podporo Ustvarjalne Evrope, 9. novembra v Vetrinjskem dvoru na ogled postavlja razstavo grafik, ki predstavljajo interpretacije avtorjev na tematiko pokopališč ter simbolov kot upodobitve življenja oziroma našega odnosa do smrti.

Kultura · 3. novembra 2016

Razstava Simboli simboli
Otvoritev v sredo, 9. 11. 2016 ob 18.00 

Vetrinjski dvor, Maribor 
Avtor postavitve razstave: prof. Samuel Grajfoner

Namen projekta Simboli (Symbols) je raziskovanje pojavnosti, zgodb in interpretacij simbolov ter skozi to izboljšanje razumevanja kulturne dediščine pokopališč Evrope. Glavni sklopi projekta so bili vzpostavitev skupne baze simbolov, izvedba umetniških interpretacij simbolov (z razstavo), delavnice z mladimi (dijaki, študenti), delavnice s posebnimi ciljnimi skupinami (invalidi) ter izmenjava znanj v seminarjih.

V začetku novembra Pogrebno podjetje Maribor skupaj z oddelkom za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru na ogled postavlja razstavo umetniških izdelkov nastalih v okviru projekta Simboli.

Na razstavi bodo obiskovalci videli izbrane grafike, ki predstavljajo interpretacije avtorjev na tematiko pokopališč ter simbolov kot upodobitve življenja oziroma našega odnosa do smrti. V delih tako vidimo zelo nazorne upodobitve zaznanih simbolov, kakor zelo abstraktna prepletanja razmišljanj o kulturi in prepričanjih v zvezi z življenjem in pokopališči. Tematike v grafikah se tako prepletajo in vključujejo krhkost, humor, destrukcijo, spomin, strah in druga s tematiko neizogibno povezana čustva. Ob izbranih grafikah bodo na razpolago povezave do glasbenih in plesnih interpretacij, ki tako obiskovalca vodijo globje v spoznavanje in razumevanje sveta simbolov. (vir: Vetrinjski dvor)

Z razstavo v Mariboru se bo dvoletni projekt zaključil, vendar bodo njegovi izjemni rezultati še dolgo na voljo zainteresirani javnosti v različnih oblikah, sporočajo iz Pogrebnega podjetja Maribor. Razstava se bo v Mariboru iz Vetrinjskega dvora prestavila na pokopališče Dobrava. Prihodnje leto bo razstava na ogled v Atenah.