Podprti projekti

Seznam

Nachtasyl – Treffpunkt der Traüme (Nočni azil – shajališče sanj)

Nachtasyl – Treffpunkt der Traüme (Nočni azil – shajališče sanj) (Partner)

Nachtasyl – Treffpunkt der Traüme (Nočni azil – shajališče sanj)

(Partner)

Vodja projekta: Freies Schauspiel Ensemble Frankfurt (DE)
Soorganizatorji: Javni zavod Prešernovo gledališče Kranj (SI), Teatr im. Juliusza Slowackiego w Krakowie (PL)

Gorkijeva drama Na dnu, ki je podlaga projektu Nočni azil, spada med najpomembnejša dela evropske gledališke literature, v času globalizacije pa dobiva novo utesnjujočo aktualnost. V Nemčiji, Franciji, Italiji, Sloveniji, na Poljskem in drugih državah Evropske unije narašča brezposelnost. Vse več ljudi, ki ostanejo brez dela, živi pod pragom revščine – tako se kopičijo dolgovi, psihični pritiski naraščajo, povezanost znotraj družin izginja. Brezdomstvo trka na vrata.

V koprodukciji Nočni azil je nastopalo 14 igralcev iz treh različnih držav. Vsak je govoril svoj materni jezik, a kljub temu so se med seboj razumeli. Iznašli so način, kako preskočiti jezikovne ovire, in uprizorili predstavo, ki je pri gledalcih na Poljskem, v Nemčiji in Sloveniji vzbudila radovednost in zanimanje za drug jezik, drugo kulturo, drugačen pogled na svet in nenazadnje za novo Evropo, ki bo pestra le, če se posamezni narodi na Vzhodu in Zahodu zaradi pritiska globalizacije ne bodo prilagajali, ampak si bodo prizadevali za ohranjanje svoje vznemirljive raznolikosti in bili obenem odprti za intenzivna kulturna srečanja.

Poleg predstave je projekt vključeval tudi spremljevalni program, poimenovan Café Europa, namenjen spodbujanju interesa za tematiko že v fazi ustvarjanja predstave. Café Europa je v času študija predstave v vseh treh mestih ponudil tri delavnice – na literarni, glasbeni in gledališki delavnici so z ustvarjalci predstave sodelovali tudi prebivalci mesta, rezultati delavnic pa so bili predstavljeni na Zaključnem večeru Café Europa v Kranju (12. julij 2006).

Več: www.pgk.si/main.php?gr1=performance&id=2006062012032119, www.freiesschauspiel.de/

Izkušnjo kranjskega gledališča sta posebej za Evrokulturo predstavili Mirjam Drnovšček, organizatorka odnosov z javnostjo in promocije, in dramaturginja Marinka Poštrak: http://www.evrokultura.org/projekti.php?st=25

Kontakt: Mirjam Drnovšček
Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj
www.pgk.si/