Podprti projekti

Seznam

Living Memory Artists’ Publications in Europe – A Network for Indexing, Presentation and Communication

Living Memory Artists’ Publications in Europe – A Network for Indexing, Presentation and Communication (Partner)

Living Memory Artists’ Publications in Europe – A Network for Indexing, Presentation and Communication

(Partner)

Vodja projekta: Neues Museum Weserburg, Bremen (DE)
Soorganizatorji: International Centre for Graphic Arts, Ljubljana (SI), Centre national de l'estampe et l'art imprimé, Chatou (FR)

Finančna podpora EU: 131.371,00 EUR

Living Memory – Artists’ Publications in Europe je naslov vseobsegajočega mrežnega projekta, katerega pobudnik je Studienzentrum für Künstlerpublikationen v sklopu muzeja za moderno umetnost iz Weserburga v sodelovanju z ostalimi partnerji. Namen projekta je zagotoviti osnovo za povezovanje in sodelovanje delujočih na področju publikacij umetnikov, v smislu arhiviranja, objavljanja ter dostopnosti publikacij javnosti.

V okviru projekta bodo potekale različne razstave, delavnice, saloni (srečanja), pripravila se bo internetna baza podatkov, ter priročnik s področja umetniških publikacij. Z razstavami želijo javnost seznaniti z multimedijsko raznolikostjo in interdisciplinarnostjo zbirk publikacij iz različnih držav članic, v evropkem in svetovnem kontekstu. Saloni kot neke vrste mesta srečanj, ter aktivne izmejave informacij in komunikacije, ustvarjajo podlago za dialog med kulturami. Internetna baza bo vzpostavila forum za mreženje in izmenjavo informacij med umetniki oz. delujočimi na področju publikacij umetnikov.
Na delavnicah pa bodo določili tehnične standarde beleženja in shranjevanje evropskih zbirk publikacij.

V okviru programa je s strani slovenskega soorganizatorja MGLC potekala razstava “FV Alternativa osemdesetih” (27. 11. 2008 – 18. 1. 2009). Razstava predstavlja delovanje slovenskega subkulturnega gibanja FV, ki je predstavljalo srce mladinske alternativne kulture v prvi polovici 80-tih let prejšnjega stoletja. Gibanje, ki je bilo zastavljeno predvsem kot umetniški projekt, je med ostalim prirejalo koncerte alternativnih skupin, med katerimi so se posebej uveljavili Borghesia in Laibach, odločilno pa je vplivalo tudi na razvoj video umetnosti na Slovenskem.

Kontakt: Breda Škrjanec
Mednarodni grafični likovni center, Pod turnom 3 (Grad Tivoli), 1000 Ljubljana
http://www.mglc-lj.si