Podprti projekti

Seznam

Evropski festival vizualnih umetnosti v bolnišnicah

Evropski festival vizualnih umetnosti v bolnišnicah (Partner)

Evropski festival vizualnih umetnosti v bolnišnicah

(Partner)

Vodja projekta: Art dans la Cité, Paris (FR)
Soorganizatorji: Galerija ŠKUC, Ljubljana (SI), Centre Culturel Français, Temesevar (RO), Regione Veneto (IT), Comunidad de Madrid- cosejería de cultura y turismo (ES)

Finančna podpora EU: 128.000,00 EUR

European Festival of Visual Art in Hospitals se v organizaciji odvija že od poletja 2008. Festival je namenjen mednarodno priznanim vizualnim umetnikom. Le ti imajo namreč v okviru rezidenc priložnost ustvarjati specifične stvaritve za specifične lokacije v bolnici.
Projekt se s podelitvijo nagrad zaključi konec junija 2009. Zaključna slovesnost bo potekala v organizaciji z Evropsko bolniško federacijo (European Hospital Federation HOPE) in Nacionalni center likovnih umetnosti - CNAP (Centre National des Arts Plastiques). Nagrade bodo podelili v Parizu (Paris National Academy of Medicine) 16. septembra 2009.
Umetniška dela bosta ocenjevali dve žiriji, in sicer prvo bodo sestavljali iz zaposleni v bolnici, drugo pa predstavniki področja umetnosti.

Pri ocenjevanju bodo upoštevali naslednje kriterije:
- primernost umetniškega dela za posamezno bolnišnico
- sodelovanje bolniščničnega osebja in pacientov pri projektu
- relevantnost dela
- samoocenjevanje dela

Projekt European Festival of Visual Art in Hospitals bo predstavljen tudi na bienalu v Benetkah ter v srečanju vrha HOPE v Lizboni.

ŠKUC je v okviru projekta organiziral multimedijsko instalacijo »Seven ordinary things« (Sedem običajnih stvari) Tomaža Tomažina na oddelku za kirurgijo nove Pediatrične klinike v Ljubljani.

Seven ordinary things je sedem kratkih filmčkov, katerih rdeča nit je "drugi", ki je drugačen od običajnega človeka zaradi svojih fantastičnih sposobnosti:

Prijatelji >>>
Med oblaki >>>
Velik in majhen >>>
Pa še en, pa še en, pa še en >>>
Vidi se bolje s stropa >>>
Pozdrav >>>
Tukaj in tam >>>

Več o projektu: http://www.hope.be/04exchange/programme2009/presentations_participants/Art%20dans%20la%20Cite.pdf,
http://artdanslacite.eu/festival-2009

Kontakt: Tevž Logar
Galerija ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana
http://www.galerija.skuc-drustvo.si