Podprti projekti

Seznam

DNA – Developement of New Art

DNA – Developement of New Art (Partner)

DNA – Developement of New Art

(Partner)

DNA (Development of New Art) je skupni projekt kulturnih organizacij New Web (Češka), Katedra Kultury (Poljska), Entre Scenen (Danska), A4 (Slovaška), L1 (Madžarska) in Gledališča Glej (Slovenija).
DNA podpira nadarjene uveljavljajoče se umetnike s področja novih gledaliških umetnosti, ki:
- ustvarjajo na projektu, ki ne temelji na ustaljenih povezavah repertoarnih gledališč;
- so na meji med gibalnim, fizičnim, plesnim, vizualnim, neverbalnim, mimičnim in eksperimentalnim gledališčem in prepletajo različne gledališke žanre;
- iščejo nove pristope k svojemu delu.

Glavni cilj projekta je podpora kreativnemu razvoju, transnacionalni mobilnosti in profesionalni povezanosti med ustvarjalci in publikami v Evropi.
Namen projekta DNA je podpora novim načinom mišljenja, novim idejam in ustvarjalcem; vzpostavitev generičnega ustroja za inovativne umetniške izraze, kreativni dialog in svobodne umetniške odločitve. DNA želi omogočiti nove možnosti delovanja umetnikov s področja Srednje Evrope, s posebnim poudarkom na postkomunističnih državah.
Projekt DNA bo vzgajal novi vitalni genom evropskih performativnih umetnosti s posebnim poudarkom na celicah performansa, plesa, fizičnega gledališča, vizualnih umetnosti, novih medijev, uličnih umetnosti in novih gledaliških umetnosti.

Terapija Casablanca

Med enotedensko delavnico v Pragi (januar 2010) je bilo pod vodstvom Bojana Jablanovca izbranih pet performerk, ki so v naslednjih mesecih raziskovale “primer ljubezen.” Prav gotovo ste že slišali za šalo o policaju in pijancu, ki sedita na pijači v Casablaci in policaj vpraša pijanca: “Kaj za božjo voljo pa je tebe prineslo v Casablanco?” Pijanec mu odgovori: “Zdravje. V Casablanco sem prišel zaradi termalne vode.” – “Vode? Kakšne vode? Saj smo vendar v puščavi,” se začudi policaj. Pijanec mu odvrne: “Dobil sem napačne informacije.” Dejstvo je, da smo vsi dobili napačne informacije. Casablaca je samo še ena luknja polna pijancev, ki igrajo na prirejeni ruleti in upajo na zmago. Toda tudi v takšni luknji se pred njo ni mogoče skriti in pojavi se takrat, ko jo najmanj pričakuješ. Ali kot bi rekel stari pijanec iz Casablance: “Od vseh lukenj v vseh mestih na celem svetu, ona pride v mojo.” In ponovno si zaželi slišati tisto isto staro pesem.

Koncept in režija: Bojan Jablanovec
Izvajalci: Marie-Louise Stentebjerg, Emma-Cecilia Ajanki (DK), Anita Wach, Magdalena Tuka (PL), Katalin Kovacs (HU), Grega Zorc (SI)
Produkcija: New Web, C.A., Via Negativa in partnerji projekta DNA (Gledališče Glej, Slovenija; L1, Madžarska; Entre Scénen, Danska; A4, Slovaška; Katedra kultury, Poljska)

Performas so prvič uprizorili 6. maja 2010 v Budimpešti, nato sta sledili predstavi v Ljubljani (8. in 9. maj), ter predstave v Košicah in v Pragi.
Performans si lahko ogledate še 20. maja v Plznu na Češkem, 22. maja v Varšavi na Poljskem ter 4. junija v Aarhusu na Danskem.

Več informacij: http://www.dna-project.eu/


Vodja projekta: New Web, Češka
Soorganizatorji: Gledališče Glej (Slovenija) – pridruženi partner Via Negativa (Slovenija), Katedra Kultury (Poljska), Entre Scenen (Danska), A4 (Slovaška), L1 (Madžarska)

Projekt je bil finančno podprt v okviru programa Kultura (Sklop 1.2.1) na razpisu za leto 2009.