Podprti projekti

Seznam

ACCORD – Establishing a Framework for conservation, evolution and promotion of Balkan Accordion Heritage in South-East Europe

ACCORD – Establishing a Framework for conservation, evolution and promotion of Balkan Accordion Heritage in South-East Europe (Partner)

ACCORD – Establishing a Framework for conservation, evolution and promotion of Balkan Accordion Heritage in South-East Europe

(Partner)

Vodja: Občina Brežice

Soorganizatorji:

Podpora EU: 200.000 EUR

Prvi koraki projekta so se začeli maja 2012 in nato nadaljevali avgusta z mednarodnimi glasbenimi delavnicami, katere so se odvijale v Brežicah. Slednje so požele pozitiven odziv in uspeh s strani udeležencev, mentorjev in tudi s strani medijev. Tako je oktobra 2012 sledila ustanovitev Kulturne mreže Jugovzhodne Evrope (Cultural Network SEE) in prva širitev mreže z novim parterjem, ki prihaja iz Bosne in Hercegovine. Uspeh delavnic je tudi spodbudil organizatorje za ustanovitev Harmonikarskega orkestra JV Evrope.

Projekt upošteva vse tri usmeritve programa EU Kultura. Osrednjo vlogo pri tradiciji in izročilu tega dela Evrope ima med drugim tudi harmonika. Slednji inštrument je sicer razširjen po celotni Evropi in ima pomemben zgodovinski in kulturni vpliv, zasledimo ga tako v klasični, popularni in tradicionalni glasbi. Prav slednja je osrednji fokus projekta. Promovirati in populizirati želimo tradicionalno glasbo, ples ter ostala folklorna izročila, predvsem pri mlajši populaciji.

Želimo spremeniti trend upadanje interesa za tradicionalna izročila. Prioriteta je širjenje Kulturne mreže ter spodbujanje interesa za vse oblike tradicionalnega izročila (petje, ples, glasba in ohranjanje tradicionalnih predmetov, noš itd.) ter povezovanje uspešnih lokalnih projektov, ki spodbujajo vse elemente ohranjanja tradicionalnega izročila.

Načrtovane aktivnosti:

  • Etno kamp (Bačka Palanka, Srbija – Junij 2013),
  • Sevdalinka – pevske delavnice (Bihać, Bosna in Hercegovina – November 2013),
  • 2. mednarodne glasbene delavnice (Brežice, Slovenija – Julij 2014),
  • Mednarodna konferenca "Kulturne mreže Jugovzhodne Evrope" (Zagreb, Hrvaška – November 2014).


Kontakt:

Katja Čanžar, Podžupanja občine Brežice
Tel.: (07) 620 55 00
Naslov: Občina Brežice, Cesta prvih borcev 18, 8250 Brežice
W: www.brezice.si


Objavljeno: 7. marec 2013