ID : Babylon

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Gledališče Glej (partner) 
Vodja
Théatre du Pélican (FR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2018
Podpora EU
200.000 EUR
Leto
2018 
Splet
https://idbabylon.wordpress.com/ 

Vodja: Théatre du Pélican (FR)
Partnerji: Das letzte Kleinod / Manufraktur Theater (DE), DELLEALI associazione culturale (IT), Gledališče Glej (SI), SNG Nova Gorica (SI), The Albany (UK)

Vrednost projekta: 333.334 EUR
Višina podpore EU: 200.000 EUR (60 %)
Trajanje projekta: 1. 9. 2018-31. 8. 2020

ID: BABYLON je gledališki projekt, s katerim raziskujemo evropsko identiteto prek izkušenj najstnikov. Projekt se je začel konec leta 2018 z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi, ki živijo v državah partnericah projekta, ki pa imajo izhajajo iz različnih socialnih ozadij oziroma so v te države migrirali. Njihovi interesi, upanja in strahovi so osnova gledaliških del, ki jih bomo ustvarili v nadaljevanju.

V drugi fazi projekta je skupina mladih v vsaki izmed partnerskih držav napisala in uprizorila gledališko predstavo v domačem jeziku, ki je zaokrožila po večih mestih v domači državi, obenem pa so se vse nastale predstave srečale na mladinskem festivalu pri francoskem partnerju Théâtre du Pélican v mestu Clermont-Ferrand (April 2019).

V tretji fazi projekta je na podlagi izvedenih antropoloških raziskav francoska sodobna dramatičarka Nadège Prugnard napisala besedino predlogo, ki je osnova za dokumentarni performans, ki ga bo v mednarodni koprodukciji ustvarila skupina šestih mladih udeležencev programa, ki prihajajo iz vseh partnerskih gledališč. Skupna predstava bo v zaključni fazi projekta doživela mednarodno turnejo po vseh državah partnericah projekta.

Lokalne produkcije in koprodukcijo bo spremljala tudi digitalna razstava, ki bo plod dokumentiranja celotnega procesa projekta.

Partnerji projekta ID: BABYLON smo sodelovanje zasnovali kot odgovor na številne izzive, s katerimi se danes soočajo najstniki, vključno s porastom ekstremizmov, nacionalizmov in bivanjskih izzivov, ki jih prinašajo nove migracije. Naša vizija projekta je razvoj transnacionalne identitete in ideje skupnega evropskega državljanstva za mlade, ki bi jim pomagala oblikovati širši pogled onkraj meja njihovih matičnih držav.

Društvo Gledališče Glej v projekt vstopa v vseh njegovih ravneh torej od začetne antropološke raziskave, ki nas je pripeljala do uspešne realizacije predstave Café Evropa (mentorstvo Vida Klemenca in Anje Pirnat) ter igranja predstave tako doma kot v tujini. V tretjo fazo projekta pa ne vstopamo samo z mladostno predstavnico naše skupine (Tina Malenšek), ampak tudi z izvršno produkcijo koprodukcijskega procesa, finalne premiere in mednarodne turneje, ki bo oznanila zaključek projekta.

Slovensko Narodno Gledališče v projektu sodeluje kot polno dejavni partner; sodeluje v vseh razvojnih fazah projekta: antropološka raziskava, premierna uprizoritev z naslovom V našo skuto ne pojdejo, nastalo pod mentorstvom Tereze Gregorič, igranje predstave na domačih odrih in v tujini ter s predstavnico skupine Rebeko Štokelj Hlede v koprodukcijski predstavi. Slovensko Narodno Gledališče v koprodukcijo vstopa tudi z izbiro režiserke koprodukcije Tijane Zinajič.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja