Podprti projekti

Seznam

Evropska pot zgodovinskih gledališč (European Route of Historic Theatres)

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) (Partner), Evropska pot zgodovinskih gledališč (European Route of Historic Theatres) (Vodja)

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI)

(Partner)

Vsi projekti slovenskega producenta

Evropska pot zgodovinskih gledališč (European Route of Historic Theatres)

(Vodja) Vodja projekta: PERSPECTIV - Gesellschaft der historischen Theater Europas (DE) Partnerji: Ajuntamiento de Almagro (ES), Bury St Edmunds Theatre Management Ltd (UK), Stiftelsen Drottningholms Slottsteater (SE), Commune de Eu (FR), Magistrat der Stadt Hanau (DE), Muzej Hvarske Baštine (HR), Teatermuseet i Hofteatret (DK), Slovenski Gledališki Muzej* (SI), Victoria and Albert Museum (UK), Deutsches Theatermuseum (DE), Institut umeni – divadelni ustav (CZ), Comune di Sabbioneta (IT), Instytut Teatralny (PL), Teatr Wielki - Opera Narodowa / Muzeum Teatralne (PL), Kunsthistorisches Museum ... Österreichisches Theatermuseum (AT) Evropska pot zgodovinskih gledališčSlovenski gledališki inštitut* (SLOGIprej Slovenski gledališki muzej) od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Ta neprofitna organizacija povezuje ljudi po vsej Evropi, ki vodijo ali skrbijo za zgodovinska gledališča, kakor tudi tiste, ki jih gledališke stavbe zanimajo poklicno ali zasebno. Perspectiv je tudi koordinator velikega mednarodnega projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč, v katerega je združeno 16 partnerjev, med njimi tudi SLOGI, iz 12 evropskih držav ter ga podpira Evropska unija preko programa Kultura. Projekt se je pričel leta 2012 in se bo zaključil leta 2017.

Evropska pot zgodovinskih gledališč

Gledališke stavbe so pomemben del svetovne kulturne dediščine. Iz njihove zasnove – in seveda njihovega programa – lahko razberemo razvoj in značilnosti posamezne družbe, naroda, odnos do kulture, tehnološki napredek in spreminjanje estetike. Zato si je Perspectiv – Združenje zgodovinskih gledališč Evrope za svoj cilj zastavilo ozaveščanje širše javnosti o pomenu gledališč skozi zgodovino in zasnovalo novo obliko kulturnega turizma – Evropsko pot zgodovinskih gledališč. Ta povezuje različne gledališke stavbe po Evropi, od še ohranjenih renesančnih gledališč, preko  baroka, rokokoja, klasicizma, historicizma, art nouveauja in art decoja: potovanje od 16. do 20. stoletja skozi 120 gledališč. Celotna Evropska pot zgodovinskih gledališč je razdeljena na posamezne poti, vsaka od njih vključuje do 12 izbranih gledališč, ki jih je mogoče enostavno obiskati v tednu dni, saj so za obiskovalce – po vnaprejšnjem dogovoru – odprta tudi čez dan. Združenje Perspectiv je doslej odprlo naslednje poti: Jadranska pot, Kanalska pot, Cesarska pot, Nemška pot, Italijanska pot, Nordijska pot, Baltska pot in Iberska pot. V letošnjem letu bo odprlo še Francosko pot in Alpsko pot, v letu 2017 Črnomorsko pot, v pripravi pa je še t. i. Velika pot. SLOGI sodeluje pri Jadranski poti. Slednja povezuje zgodovinska gledališča Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore. Del Jadranske poti sta tudi Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in Slovensko narodno gledališče Maribor. SLOGI je v okviru projekta sodeloval pri izdaji večjezičnih zloženk Jadranske poti; na voljo bodo v omenjenih gledališčih ter v drugih kulturnih institucijah, seveda pa tudi na turističnih točkah.

Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča, mednarodna potujoča razstava

V okviru projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč je svoje moči združilo šest evropskih inštitucij – poleg SLOGI še londonski Victoria & Albert Museum – gledališki oddelek, Teatermuseet i Hofteatret iz Köbenhavna, Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki iz Varšave, Deutsches Theatermuseum iz Münchna in Theatermuseum z Dunaja – in zasnovalo mednarodno potujočo razstavo Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča. Razstava je doslej gostovala v Varšavi, Köbenhavnu, na Dunaju in v Münchnu. Od 24. oktobra 2016 do 3. januarja 2017 bo na ogled v Ljubljani, in sicer v avli Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, potem bo domovala še v Londonu. Razstava podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč, ob tem pa ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem, poimenovanih Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Ogenj!, Prečkanje meja, Vojna, Demokracija. Trajanje projekta: 2. 5. 2012–31. 10. 2016 Kontakt: Mihael Čepeljnik (mihael.cepeljnik@slogi.si) Aktivnosti projekta: Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča (vabilo na razstavo) Vas zanima zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča?