Podprti projekti

Seznam

Zbirka Gostosevci: Mešanje žanrov v evropski literaturi (8 knjig)

Zbirka Gostosevci: Mešanje žanrov v evropski literaturi (8 knjig) (Partner)

Zbirka Gostosevci: Mešanje žanrov v evropski literaturi (8 knjig)

(Partner)

Prevedena dela:
1. Mathias Faldbakken: Skandinavska trilogija (3 knjige) / The Cocka-Hola Company, Macht und Rebel, Unfun (iz norveščine prevedel Darko Čuden)
2. Annie Ernaux: Leta / Les années (iz francoščine prevedla Maida Alilović)
3. Ason Arnaldur Indriðason: Mesto kozarcev / Jar City (iz islandščine prevedla Tanja Ahlin)
4. Irena Dousková: Onjegin je bil Rus / Oněgin byl Rusak (iz češčine prevedla Nives Vidrih)
5. Michał Witkowski: Kraljica Barbara / Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej (iz poljščine prevedla Tatjana Jamnik)
6.William Wall: Taka je dežela / This is the Country (iz angleščine prevedel Jure Potokar)

Založba Didakta nadaljuje svoj premišljeni izbor Gostosevcev, ki jih je izdala v letu 2010. Literarni program gradijo na konceptu modernega človeka v sodobni literaturi. Knjige so namenjene najširšemu bralnemu občinstvu, nagovarjajo različne starosti, izkušnje in načine življenja. Projekt Pripovedovanje: fikcija in resničnost v evropski literaturi (iz podprtega projekta iz leta 2008) so nadgradili z izborom evropskih pisateljev, ki z mešanjem žanrov in odličnim jezikom nadaljujejo evropsko literarno tradicijo, nekateri pa jo poskušajo s svojimi zgodbami pretrgati in eksperimentirajo v novih, še nepoznanih smereh. Vendar pa vsa ta dela prežema odličen jezik in stil, ki slovenskemu bralcu predstavlja sodobni duh evropskega človeka.

Irena Douskova nadaljuje pripoved o odraščajoči Helenki, protagonistki iz njene prve knjige Ponosni Smoker, izdane prav tako pri Didakti. Novih pristopov do avtobiografije se loteva tudi francoska pisateljica Annie Ernaux, ki bo z romanom Leta (Les Années) prvič prevedena v slovenski jezik. Poljak Michał Witkowskiz romanom o transvestitu s krčnimi žilami upraviči svoj razvpiti sloves, Matias Faldbakken ga s trilogijo političnih romanov, preoblečenih v pornografijo, korporacijska rivalstva in video igre hitro dobiva, medtem ko William Wall sarkastično mirno ostane na trdnih irskih tleh: njegov roman boli.

Več o zbirki: Gostosevci III

Kontakt: Jana Babšek
Založba Didakta d.o.o., Gorenjska 33c, 4240 Radovljica
www.didakta.si