Podprti projekti

Seznam

Dežela človekovih pravic

Dežela človekovih pravic (Partner)

Dežela človekovih pravic

(Partner)

Vodja projekta: Rotor Verein fur Zeitgenossische Kunst, Graz (AT)
Soorganizatorji: Galerija ŠKUC, Ljubljana (SI), Kulturno umjetničko društvo – Ina / Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb (HR), University of J.E. Purkyně, Ústí nad Labem (CZ), Riesa efau / Motorenhalle, Dresden (DE), Trafó Gallery, Budapest (HU)

Finančna podpora EU: 200.000,00 EUR

Projekt Land of Human Rights obravnava status quo človekovih pravic v Evropi s stališča vizualne umetnosti. Od začetka leta 2007 se v obodobju treh let preko umetnosti ustvarjajo in širijo analize in vizije človekovih pravic v Evropi, projektne aktivnosti pa obsegajo tudi razstave v galeriji in zunaj nje, plakatiranje, medijske projekte, filmski program, rezidence, teoretske razprave ipd.
Galerija ŠKUC je v okviru projekta organizirala dve razstavi, in sicer razstavo 23. člen ter Zaradi dopusta zaprto!.

Člen 23 služi kot izhodišče za premislek o pogojih dela in preživetju umetnika tako v lokalnem kot mednarodnem prostoru. Sodobni umetniki so največkrat podplačani, njihovo delo je slabo ali sploh ni ovrednoteno, njihova socialna varnost pa je na nizki stopnji, zato morajo največkrat opravljati različna dela, ki niso vezana na njihov poklic, vendar jim omogočajo preživetje. Pereča vprašanja preživitvenih strategij umetnikov se v zadnjem času nekoliko bolj intenzivno pojavljajo tudi v lokalnem kontekstu sodobne umetnosti, vendar ne s pretiranim posluhom za mnenja umetnikov.

Razstava Zaradi dopusta zaprto! je deklarativne narave. Osredotoča se na specifične značilnosti lokalne likovne scene in želi zaobiti predstavitev umetniških projektov, ki se pri tej tematiki po navadi spogledujejo z aktivizmom. V prvi vrsti torej ne omogoča direktne kontemplacije umetniških del, temveč obiskovalca poziva k razmisleku. Sodelujoči umetniki so prejeli simbolno vsoto denarja, da se jim omogoči dan plačanega dopusta, osebje galerije pa si je vzelo pravico do počitka in prostega časa. Vrata galerije so bila zaprta, saj je koncept razstave z naslovom Zaradi dopusta zaprto! prav to, kar sporoča naslov. Galerija tri tedne ni obratovala, bila je zaprta za javnost, prav tako je bilo delo galerijskega osebja omejeno na nujni minimum, večino svojega časa so počitnikovali ali vsaj ostali doma.

Več: http://www.landofhumanrights.eu/index.html

Kontakt: Tevž Logar
Galerija ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana
www.galerija.skuc-drustvo.si