Novice

Vas zanima zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča?

Če da, potem ste vabljeni v Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), ki bo 4. oktobra v Ljubljani predstavil projekt mednarodne potujoče razstave s podporo programa Kultura (2007–2013). Razstava »Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča« bo na ogled od 24. oktobra 2016 do 3. januarja 2017 v Ljubljani, v avli Ministrstva za kulturo RS.

Kultura · 29. septembra 2016

Predstavitev projekta mednarodne potujoče razstave:
Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča
Torek, 4. oktobra 2016, ob 18. uri v dvorani SLOGI (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

 Zasnovo in nastanek projekta mednarodne potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča bo predstavila mag. Tea Rogelj, kustosinja SLOGI. Obiskovalce bo popeljala skozi devet osrednjih tem razstave (Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Ogenj!, Prečkanje meja, Vojna, Demokracija), ob tem pa posebni poudarek namenila slovenskemu prispevku k posameznim poglavjem.

Evropska pot zgodovinskih gledališčSLOGI od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Ta neprofitna organizacija povezuje ljudi širom Evrope, ki vodijo ali skrbijo za zgodovinska gledališča, kakor tudi tiste, ki jih gledališke stavbe zanimajo poklicno ali zasebno. Perspectiv je tudi koordinator pomembnega mednarodnega projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč. V njegovem okviru je svoje moči združilo šest evropskih inštitucij – poleg SLOGI še londonski Victoria & Albert Museum – gledališki oddelek, Teatermuseet i Hofteatret iz Köbenhavna, Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki iz Varšave, Deutsches Theatermuseum iz Münchna in Theatermuseum z Dunaja – in zasnovalo mednarodno potujočo razstavo Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča.

Razstava je doslej gostovala v Varšavi, Köbenhavnu, na Dunaju in v Münchnu. Od 24. oktobra 2016 do 3. januarja 2017 bo na ogled v Ljubljani, v avli Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, potem bo domovala še v Londonu.