Novice

Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) do 3. januarja 2017 v avli Ministrstva za kulturo RS v Ljubljani na ogled postavlja potujočo mednarodno razstavo »Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča« s podporo programa Kultura (2007–2013). Vstop prost!

Kultura · 27. oktobra 2016

SLOGI sodeluje pri mednarodnem projektu Evropske poti zgodovinskih gledališč, ki ga skupaj s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope (DE, vodja), Victoria & Albert Museum (VB), Teatermuseet i Hofteatret (DK), Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki – Opera Narodowa (PL), Deutsches Theatermuseum (DE) in Theatermuseum (AT) izvajajo med leti 2012 in 2017 s podporo programa Kultura (2007–2013) Evropske unije.

Cilj projekta je ozaveščanje širše javnosti o pomenu gledališč skozi zgodovino in zasnova nove oblike kulturnega turizma – Evropsko pot zgodovinskih gledališč. Ta povezuje različne gledališke stavbe po Evropi, od še ohranjenih renesančnih gledališč, preko baroka, rokokoja, klasicizma, historicizma, art nouveauja in art decoja: potovanje od 16. do 20. stoletja skozi 120 gledališč.
SLOGI predvsem sodeluje pri t. i. jadranski poti, ki povezuje zgodovinska gledališča Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore. Del Jadranske poti sta tudi SNG Drama Ljubljana in SNG Maribor.

SLOGI-Zgodovina EvropeRazstava Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč, ob tem pa ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem, poimenovanih Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija.

SLOGI vas vabi na javno vodstvo po razstavi, v četrtek, 10. 11., ob 17. uri (Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, Ljubljana), pripravil pa je tudi različne delavnice, namenjene osnovnošolskim otrokom in srednješolski mladini.

Razstava je bila doslej na ogled v Varšavi, Köbenhavnu, na Dunaju in v Münchnu. Od 24. oktobra 2016 do 3. januarja 2017 je na ogled v avli Ministrstva za kulturo RS, potem pa bo od marca do septembra 2017 domovala še v Londonu.