Podprti projekti

Seznam

Arctic Perspective – Third Culture 2008-2010

Arctic Perspective – Third Culture 2008-2010 (Partner)

Arctic Perspective – Third Culture 2008-2010

(Partner)

Vodja projekta: Hartware medienkunstverein, Dortmund (DE)
Soorganizatorji: Projekt Atol, Zavod za umetniško produkcijo, posredovanje in založništvo, Ljubljana (SI), The arts catalyst, London (UK), Lorna,Reykjavik (IS), C-TASC, Montréal (CA)

Finančna podpora EU: 184.417,00 EUR

Projekt Arctic Perspective Third Culture 2008- 2010 opozarja na globalni, kulturni in ekološki pomen polarnih regij. Le te so namreč polje geopolitičnega konfilkta in hkrati potencialni prostori transnacionalnega in medkulturnega sodelovanja. V luči posledic klimatskih spremeb se zdi ekonomska eksploatacija naravnih virov v polarnih regijah neizbežna.
Projekt želi pokazati, da polarne regije nimajo samo ekonomskega potenciala, temveč so tudi prostor radiakanih kulturnih in ekoloških sprememb.
Iniciativa The Arctic Perspective opozarja na globalni kulturni in ekološki pomen polarnih regij skozi opolnomočenje lokalnega prebivalstva s pomočjo novih komunikacij ustvariti pogoje za projekte sodelovanja med tamkajšnjimi kutlurami, umetniki, lovci, znanstveniki, strokovnjaki za medije ter inženirji v okviru treh tematskih sklopov: migracija, podnebje in telekomunikacije. Z uporabo medijev, umetniških orodij in multidisciplinarnih umetniških raziskav (“tretje kulture”), projekt preučuje kompleksne globalne kulturne in ekološke medodnose na Arktiki, razvija koncepte za izgradnjo trajnostnih taktičnih komunikacijskih sistemov in infrastrukture ter trajnostnih umetniško-znanstvenih raziskovalnih postaj, namenjenih nadaljnjemu razvoju interdisciplinarnega in multikulturnega dialoga in sodelovanja. Rezultati projekta, bodo poleg instalacij in operacij na Arktiki predstavljeni na Evropski kulturni prestolnici Ruhr 2010 ter na ISEA 2010 Ruhr.

Več: http://arcticperspective.org/

Kontakt: Marko Peljhan
Projekt Atol, Zavod za umetniško produkcijo, posredovanje in založništvo, Ulica Ane Ziherlove 2, 1000 Ljubljana