Podprti projekti

Seznam

Valovi – elektromagnetni valovi kot material in medij v umetnosti

Valovi – elektromagnetni valovi kot material in medij v umetnosti (Partner)

Valovi – elektromagnetni valovi kot material in medij v umetnosti

(Partner)

Vodja projekta: Rixc - The Center For New Media Culture, Riga (LV)
Soorganizatorji: Interactive Institute, Kista (SE), Ellipse, Tours (FR), OKNO VZW, Brussels (BE), Tesla Im Podewil's Schen Palais, Berlin (DE), Zavod Projekt Atol, Ljubljana (SI)

Projekt Waves je potekal v Rigi kot osrednji del festivala Art+Communication, osredotočen na podroben vpogled v svet elektromagnetnega valovanja kot osnovnega materiala, teme, ter medija znotraj medijske in tehnološke umetnosti. Osrednji element projekta je bila istoimenska razstava v muzeju Arsenals v Rigi, na kateri je sodelovalo 70 umetnikov iz 18 držav s 40 umetniškimi deli, ki z zelo raznolikih vidikov osvetljujejo to na videz trivialno, a ključno paradigmo.
Elektronski mediji, kot so radio, televizija ter internet, imajo izreden vpliv na sodobne družbe, informacijska sfera je kontrolirana in polna politično vsiljenih meja. Umetniki z ukvarjanjem z znanstvenimi fenomeni, ki imajo utopični potencial in s svojimi elektronskimi in digitalnimi DIY (»do it yourself«) napravami raziskujejo te meje ter jih redefinirajo s pomočjo alternativnih komunikacijskih omrežij in valov, ki jih sami ustvarjajo.

Razstavljena dela so pokrivala številna tematska polja. Poleg klasičnih projekcij in ekranov so bila dela, ki zaradi naših omejenih čutil sonificirajo in vizualizirajo znanstvene podatke, povezane z elektromagnetnimi valovi, vzpostavljajo alternativne komunikacijske sisteme, se ukvarjajo s političnimi aspekti elektromagnetnega spektra, funkcionalizirajo pozabljene komunikacijske sisteme in postavljajo v ospredje tudi objekte, npr. antene, ki so s temi fenomeni povezani.
Poleg razstave je festival vključeval še konferenco, filmske in video projekcije eksperimentalnih filmov, ki se ukvarjajo s tematiko valovanja ali pa jo uporabljajo, delavnice ter performanse.

Projekt se je zaključil aprila 2007 z dogodkom Waves Radio Tower Xchange, ki je komunikacijsko povezal Rigo z Orleansom, Brusljem, Bratislavo in Ljubljano. V Ljubljani sta se zvrstila dva dogodka, povezana s projektom, razstava in instalacija projekta LADOMIR QIKIQTAQ v Mali Galeriji (21. 2.–11. 3. 2007) ter zvočni dogodek Fennesz – Woo v Stari Elektrarni (26. 4. 2007).

Več: http://rixc.lv/waves/

Kontakt: Marko Peljhan
Zavod Projekt Atol, Ane Ziherlove 2, 1000 Ljubljana
http://makrolab.ljudmila.org/atol/