Podprti projekti

Seznam

PNA – Puppet Nomad Academy I. (Lutkovna nomadska akademija)

PNA – Puppet Nomad Academy I. (Lutkovna nomadska akademija) (Partner)

PNA – Puppet Nomad Academy I. (Lutkovna nomadska akademija)

(Partner)

Projekt Lutkovna nomadska akademija
V Mini teatru so v mesecu novembru 2009 začeli z lutkovnim projektom Puppet Nomad Academy - Lutkovna nomadska akademija.
V projektu sodelujejo institucije in umetniki iz Slovenije, Belorusije, Češke, Belgije, Armenije in Hrvaške. Navdahinjeni z “nomadi lepote” iz obdobja evropske avantgarde, so projekt zasnovali, kot svojevrstne potujoče lutkovne delavnice od Armenije, preko Belorusije, Češke, Hrvaške, Slovenije do Belgije.
Namen je povezati velike mojstre lutkarstva Alekseja Leliavskega, Mareka Bečko, Armena Safarijana, ki prihajajo iz bogatih tradicij vzhodnoevropskega lutkarstva, z mojstri iz Slovenije, Hrvaške in Belgije ter mladimi lutkarji in igralci predvsem iz Slovenije in sodelujočih dežel. Projekt je navdihnjen z antično in staro evropsko tradicijo, mojstri-učitelji praktično prenašajo »skrivnosti« znanja in veščin študentom in mladim umetnikom.

Vodja Projekta: Mini Teater, Ljubljana (SI)
Soorganizatorji: Figurentheater Vlinders and Co vzw (BE), Bouchty a Loutky (CZ),UO Novo Kazaliste (HR),Armenian Center of International Union of Pupeteers (Armenija),Belarussian State Puppet Theater (Belorusija)

Projekt je bil finančno podprt v okviru programa Kultura (Sklop 1.3) na razpisu za leto 2009.

Več: Mini Teater

Aktivnosti v okviru projekta
V okviru projekta Lutkovna nomadska akademija so od novembra 2009 dalje potekale v Minsku, Belorusiji delavnice o besedilu, dramaturgiji, likovnem in lutkovnem oblikovanju, likovni dramaturgiji, tehnologiji in glasbi. V Ljubljani so v novembru 2009 potekale delavnice vizualne umetnosti in uporabe svetlobe, ki sta jih vodila Ivica Buljan in Slaven Tolj v okviru projekta Noč čisto na robu gozdov, v sodelovanju z Robertom Waltlom. Skupaj so trije ustvarjalci raziskovali umetnost govora, plesa in giba.
V januarju 2010 so se v Ljubljani nadaljevale delavnice lutkovnih animacij, izdelovanje lutk in kostumov. Poleg delavnic so v Ljubljani potekale igralske vaje z lutkami s poudarkom na igri, petju, delu na besedilu, razčlembah, karakterjih in psihologiji.

V Mariboru pa je v januarju 2010 potekalo raziskovanje prostora in svetlobe pod vodstvom son:Da, vizualnega umetnika iz Maribora. V februarju in kasnejših mesecih leta 2010 so potekale nadaljnje igralske vaje.

Rezultat delavnic, igralskih vaj, priprav in srečanj je produkcija treh predstav:

 • Ali Baba in 40 razbojnikov (premiera 5. februar 2010), režiserke Irine Yurjeve iz Belorusije,
 • Pepelka (premiera 25. februar 2010), režiser Aleksej Leljavski iz Armenije 
 • Sneguljčica (premiera v avgustu 2010), režiser Marek Bečka iz Češke.
 • Predstavitev projekta v okviru dogodka predstavitvenega seminarja programa Kultura: Sodelovanje z državami izven EU (8. april 2010, Galerija Vžigalica)


  Premiera lutkovne predstave Ali Baba in 40 razbojnikov

  V petek, 5. februarja, bo ob 19.00 v novi dvorani Bernard-Marie Koltèsa v Mini teatru na Križevniški ulici 1 v Ljubljani premiera lutkovne predstave Ali Baba in 40 razbojnikov v režiji Irine Yurjeve.
  Predstava je rezultat dejavnosti projekta Lutkovna nomadska akademija, ki poteka od novembra 2009. Likovno podobo predstave je naredila Tatsiana Neresian, za prevod je poskrbela Ivana Jurković, glasbo je napisal Leonid Pevlenok. Igrajo: Vesna Vončina, Anže Zevnik, Romeo Grebenšek in Aljaž Tepina.

  AKTUALNO:

  12. Mini poletje 2010 (20. junij - 29. avgust 2010)

  20. junija 2010 ob 20.00, so na Ljubljanskem gradu otvorili 12. Mini poletje, festival za otroke in družine. Na otvoritveni slovesnosti so v kapeli Ljubljanskega gradu odprli razstavo mladega likovnega ustvarjalca Surena Safaryana iz Armenije.

  Mednarodni poletni lutkovni in gledališki festival, ki že od leta 1999 poteka vsako poletno nedeljo na Ljubljanskem gradu, Križevniški ulici ter drugih prizoriščih, postaja najodmevnejši in največji festival za otroke v Sloveniji. V okviru letošnjega festivala bodo poleg ostale gledališlke produkcije predstavljene tudi predstave Pepelka, V rdečem in zelenem in Zlata Goska, ki so nastale v okviru projekta Lutkovna nomadska akademija.

  Več >>>