Podprti projekti

Seznam

ECLECTIS: European Citizens’ Laboratory for Empowerment: CiTIes Shared

ECLECTIS: European Citizens’ Laboratory for Empowerment: CiTIes Shared (Partner)

ECLECTIS: European Citizens’ Laboratory for Empowerment: CiTIes Shared

(Partner)

Vodja projekta: Dédale, Pariz (FR)

Soorganizatorji:

 • Kulturno društvo ProstoRož, Ljubljana (SI),
 • Waag Society, Amsterdam (NL),
 • Expeditio, Kotor (ME),
 • Transforma, Torres Vedras (PT),
 • Idensitat, Barcelona (ES),
 • European Forum for Architectural Policies, Bruselj (BE)
 • Podpora EU: 199.877,00 EUR

  Projekt je bil podprt v okviru razpisa programa Kultura, sklop 1.2.1 (projekti sodelovanja) na razpisu za l. 2013.

  O projektu

  Cilj projekta, v katerega je poleg Kulturnega društva ProstoRož vključenih še šest partnerjev iz Portugalske, Črne gore, Francije, Nizozemske, Španije in Belgije, je opolnomočenje lokalnih skupnosti in posameznikov pri urejanju javnega prostora mest. Partnerji bodo v obdobju dveh let, kolikor traja projekt, vsak na svoj način v svojem lokalnem okolju poskušali doseči zastavljen cilj. Izkušnje bodo strnili v skupnem zaključnem dokumentu, ki bo ovrednotil rezultate posameznih projektov, jih med seboj primerjal in posredoval lokalnim oblastem.

  Več o projektu: prostoRož

  Aktualne aktivnosti, ki jih izvaja prostoRož v okviru projekta

  Maja 2013 bodo lahko prebivalci ljubljanske četrti Tabor v svoji okolici opazili vsaj tri spremembe. Praznovali bomo Dan soseda, na novo uredili Čufarjevo ulico in otvorili poletni program v parku Tabor. Aktivnosti v četrti bodo brezplačne in odprte za vse, v park pa se vračajo tudi sobotni sejmi.

  1) Poletje v parku Tabor: od Garažnih razprodaj do koncertov
  Park tabor bo od 18. maja 2013 dalje ponovno središče poletnega dogajanja. Prebivalci in obiskovalci Tabora bodo imeli celo poletje možnost, da se udeležijo brezplačnih kulturnih, športnih in izobraževalnih dogodkov, ki bodo potekali celo poletje. Ob sobotah se v park vračajo priljubljene Garažne razprodaje, umetniški, knjižni, kolesarski in vintage sejmi. V prizadevanju za bolj solidarno družbo je društvo prostoRož, ki skrbi za poletni program, k sodelovanju povabilo posameznike in organizacije, ki bodo v parku priredili izobraževalne delavnice, izmenjavo sadik in plodov ter izmenjavo otroških igrač. Društvo samo organizira delovne akcije na območju parka, vsak četrtek pa bo na bližnjem otroškem igrišču otrokom dalo možnost, da se igrajo in gradijo z lesenimi kockami, starimi lonci, zabojčki in drugimi predmeti, ki ne služijo več svoji prvotni funkciji.
  Na otvoritvi programa 18. maja bodo obiskovalci lahko menjali, prodajali in kupovali rabljene stvari na Garažni razprodaji, izbirali med deli mladih oblikovalcev na Umetniškem sejmu in okusili ulične prigrizke in napitke kulinaričnega kolektiva Trapez. Praznovanje bodo zvečer zaključili sodelavci Radia Študent z literarnim in kulturnim programom ter improvizacijski glasbeniki Tomaž Grom, Samo Kutin in Andrej Fon.

  2) Taborjani za sosede prirejajo Sprehod po soseski
  Četrtna skupnost Center bo 16. maja 2013 praznovala Dan soseda. ProstoRož je eden od več kot petdeset ustanov in posameznikov, ki so se združili pri organizaciji praznovanja v četrti Tabor. V sklopu dogodka Sprehod po soseski je prostoRož povezal posameznike, ki bodo za svoje sosede prostovoljno priredili kulturne, izobraževalne in družabne dogodke. S tem projektom želi društvo vzpodbuditi kulturno produkcijo na Taboru ter omogočiti druženje čim širšemu krogu prebivalcev. Vsi dogodki so neprofitni. ProstoRož upa, da se bo na ta način okrepilo tudi sodelovanje med prebivalci. Sosedje se bodo med drugim lahko udeležili branja poezije in degustacije sušija, se naučili izdelati fotografski zin, izdelke iz volne in gline ali pa sadili rože in se udeležili učne ure golfa med bloki.

  3) Čufarjeva ulica bo opremljena po željah otrok
  Čufarjevo ulico dnevno prečka skoraj dva tisoč otrok iz vrtca, osnovnih šol in gimnazije. Zato je ključno, da Čufarjeva postane ulica, ki bo prijazna do pešcev in kolesarjev. Z malimi pozitivnimi posegi bo prostoRož poskušal omejiti avtomobilski promet in omogočiti hojo, igro in počitek na ulici. Ulično pohištvo bodo zasnovali in izdelali skupaj z dijaki in osnovnošolci, najmlajši pa si bodo na ograji Elektra Ljubljana uredili premične lesene živali in druge like, s katerimi bodo lahko ustvarjali zgodbe. Vsi skupaj bodo na Dan soseda pobarvali ulico.

  Projekt Eclectis so podprli: program EU Kultura, MOL, Ministrstvo za kulturo RS, Turizem Ljubljana, Francoski kulturni inštitut, KČT, Mladinski svet Ljubljana, Vrtec Ledina

  Kontakt:
  KD ProstoRož
  Rimska 22, Ljubljana
  e: park.tabor@gmail.com
  w: www.prostoroz.org
  fb: Park Tabor


  Objavljeno: 9. maj 2013