Podprti projekti

Seznam

MEJNIFEST – Mednarodni festival Gledališče brez meja

MEJNIFEST – Mednarodni festival Gledališče brez meja (Partner)

MEJNIFEST – Mednarodni festival Gledališče brez meja

(Partner)

Vodja projekta: SNG Nova Gorica (SI)
Soorganizatorji: Stadttheater Klagenfurt (AT), Mestske divadlo Brno (CZ), Teatre Stabilo Sloveno, Trieste (IT)
Pridruženi partnerji: Comune di Gorizia (IT), Teatro Giuseppe Verdi Gorizia (IT), Teatro Stabile di Bologna (IT), Fondazione Regionale Spettacolo Udine FVG (IT), Teatrul National Craiova (RO), Hrvatsko narodono kazalište Ivana Pl. Zajca – Dramma Italiano, Rijeka (HR), Jugoslovansko dramsko pozorište, Beograd (SCG), Atelje 212, Beograd (SCG)
Finančna podpora EU: 143.723 EUR

V sklopu praznovanja vstopa Slovenije v Evropsko unijo je Slovensko narodno gledališče Nova Gorica skupaj s soorganizatorji iz Avstrije, Italije in Češke pripravilo festival Gledališče brez meja. Večji del projekta se je odvijal v sosednjih mestih, ki sta bili ločeni z državno mejo, v slovenski Novi Gorici in italijanski Gorici. Mednarodni projekt je obsegal tri večje aktivnosti: gledališki festival, koprodukcijsko uprizoritev in štiri gledališke delavnice.
Cilj festivala, na katerem je bilo odigranih devet predstav, je bil utrditi kulturno sodelovanje med narodi in s tem pripomoči k dvigu kvalitete življenja in sobivanja. Sestavni del projekta je bila uprizoritev skupne mednarodne koprodukcijske predstave Jaz sem zdrav in se mi dobro godi v več jezikih na temo soške fronte in o usodi mladih vojakov na obeh straneh fronte iz prve svetovne vojne. Vzporedno s festivalom so potekale mednarodne delavnice na temo sodelovanja evropskih gledaliških ustvarjalcev, možnosti mobilnosti igralcev in drugih gledaliških delavcev med evropskimi gledališči in drugih povezav v luči iskanja novih sinergij.
V času festivala je bilo organizirano tudi razširjeno zasedanje Izvršilnega odbora Evropske gledališke konvencije (European Theatre Convention – ETC), v katero je vključenih 36 gledališč iz 20-ih evropskih držav. Podpora ETC je omogočila obogatitev programa s sedmimi dodatnimi predstavami na temo Gledališča Evrope – ogledalo razseljenih narodov. Oba programska dela sta bila povezala v skupen festival pod imenom MEJNIFEST.

Kontakt: Mirjam Drnovšček
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5, 5000 Nova Gorica
www.sng-ng.si