MEDIA

Seznam

Sklop MEDIA vključuje naslednje ukrepe:

Avdiovizualnim in filmskemu sektorju v različnih tematskih sklopih omogoča podporo za razvoj AV projektov, distribucijo, promocijo evropskih filmov, televizijskih vsebin in videoiger ter strokovna usposabljanja za producente, režiserje in scenariste idr. AV strokovnjake. Podpira tudi mreže evropskih filmskih festivalov in kinematografov.

KDO LAHKO SODELUJE?

Program je namenjen izvajalcem (pravne osebe!), dejavnim v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih s sedežem v državi, ki sodeluje v programu:

 • države članice EU (27),
 • določene tretje države* ali regije (dvostranski ali večstranski ukrepi sodelovanja) in
 • mednarodne organizacije (UNESCO, Svet Evrope, OECD, WIPO).
  *Seznam tretjih držav, ki so upravičene do sodelovanja v Ustvarjalni Evropi.
  Pomembno: Posamezniki do podpore niso upravičeni.

SHEME FINANCIRANJA

 • VSEBINE / CONTENT – spodbujanje sodelovanja in inovacij pri ustvarjanju in produkciji visokokakovostnih AV del. Podpora EU je namenjena za razvoj projektov – skupine in mini skupine projektov ter evropske koprodukcije; videoigre in potopitvene vsebine; produkcija TV in spletnih vsebin.
 • POSLOVANJE / BUSINESS – spodbujanje poslovnih inovacij, konkurenčnosti, nadgradljivosti in talentov za krepitev evropske AV industrije na svetovnih trgih. Podpora EU je namenjena za AV usposabljanja in razvoj talentov, dostop do trgov, inovativna orodja in poslovne modele ter prodajne zastopnike in distributerje.
 • OBČINSTVA / AUDIENCES – krepitev dostopnosti in prepoznavnosti del za njihova potencialna občinstva prek različnih distribucijskih kanalov in pobud za razvoj občinstev. Podpora EU je namenjena za razvoj občinstev in filmsko vzgojo, distribucijo, filmske festivale, filmsko mrežo Europa Cinemas in ponudnike videa na zahtevo.
 • AV POLITIKE – podpora razpravam o politiki / forumom za izmenjavo informacij, študijam in poročilom ter dejavnostim ozaveščanja.

NE SPREGLEJTE

Aktualne informacije o razpisih MEDIA za leto 2024 najdete tukaj.
Na povezavi UstvarjalnaEvropa_brosura_razpisi_MEDIA (.pdf) preverite, kateri razpisi bodo objavljeni vse do izteka programa leta 2027.

Več informacij na spletni strani Evropske komisije Culture & Creativity.
Aktualne razpise preveri na spletu CED Slovenija in portalu Funding & Tender Portal (FTOP).