Novice

Turčija izstopila iz Ustvarjalne Evrope

Na seznam tretjih držav, ki lahko sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, Evropska komisija ni uvrstila Turčije. Pomeni, da turške organizacije iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev niso upravičene do polnopravnega sodelovanja na razpisih programa.

EU&TurcijaMedtem ko je Evropska komisija dala priložnost za sodelovanje v Ustvarjalni Evropi izraelskim organizacijam, turške niso več upravičene do polnopravnega sodelovanja v programu. Turčija se je namreč odločila, da se umakne iz Ustvarjalne Evrope.

Dodatna pojasnila Evropske komisije oziroma Izvajalske agencije EACEA v zvezi z izstopom Turčije iz programa še čakamo. Sproti vas bomo obveščali o novostih v zvezi s programom in razpisi, zato spremljajte splet CED Slovenija ali nam sledite na FB profilu (@CEDSlovenia, @CEDSloveniaMEDIA).

Seznam upravičenih tretjih držav (ne-članic EU) preverite na spletu EACEA (z dne 27. 9. 2016).
Kultura: spremembe smernic razpisa za projekte sodelovanja za leto 2017 (EACEA 45/2016).
MEDIA: spremembe, ki jih uvaja razpis za posamezne filmske projekte (EACEA 20/2016).

Na izstop Turčije iz Ustvarjalne Evrope se je na primer odzvala Internacionala s člankom Tearing Down Bridges – Turkey’s Withdrawal from Creative Europe tukaj. Internacionala je sicer nadinstitucionalna konfederacija šestih evropskih muzejev, katere član je tudi muzej SALT (Istanbul in Ankara, Turčija), in temelji na skupni medmuzejski rabi zbirk in arhivov, podpirajo tudi komplementarne partnerske in pridružene organizacije z akademsko-umetniškega področja. Muzeji sodelujejo v mednarodnih projektih, tudi v projektu Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989 s podporo programa Kultura (2007–2013).