Novice

CEDilke, oktober 2021

CED novice obveščajo o vsem, kar zadeva program EU Ustvarjalna Evropa: aktualni razpisi, nasveti, vabila na dogodke, ki jih izvajajo slovenske organizacije s podporo Ustvarjalne Evrope ipd.

E-novice · 13. oktobra 2021

Kar je novo ….

Veseli nas, da smo zaključili vse formalnosti za pričetek izvajanja nalog CED Slovenija. Ob podpori Ministrstva za kulturo in Evropske komisije zato lahko domačemu sektorju od oktobra dalje ponovno omogočamo brezplačno svetovanje in strokovno podporo za mednarodno kulturno sodelovanje.

Ustvarjalna Evropa je na kratko predstavljena tukaj ali na letaku Evropske komisije.

Objavljen je zbornik EUPL 2021, ki vključuje izvlečke del letošnjih lavreatov nagrade EU za književnost EUPL. Med nagrajenimi deli je tudi Čebelja družina Anje Mugerli.

Islandija, Lihtenštajn in Norveška so upravičene do polnega sodelovanja pri številnih programih EU, tudi programa Ustvarjalna Evropa. Skupni odbor EGP je konec septembra sprejel sodelovanje držav EGP v programu, pri čemer se lahko sporazumi o financiranju z omenjenimi državami podpišejo z retroaktivnim učinkom do 1. januarja letos (odvisno od ukrepov).

Ali veste, kako je Ustvarjalna Evropa povezana z zelenim dogovorom?
Kultura ima ključno vlogo pri zelenem prehodu na področju ozaveščanja, učenja, komunikacije in izmenjave znanja ter dobre prakse. Kulturni in ustvarjalni sektorji lahko s svojo vsebino, delovanjem in izvajanjem (evropskih) projektov prispevajo spodbuditi zeleno miselnost. Organizacije, ki bodo kandidirale na razpisih Ustvarjalne Evrope bodo dolžne ob prijavi predložiti tudi t. i. zeleno strategijo. Tukaj je nekaj napotkov.

Ne zamudite …

Pot pod noge: Prvi koraki kulturnega menedžerja v svet
KDAJ: 21. oktober, 10.00–12.00
KJE: Nova Gorica
Motovila v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in zavodom Kinoatelje vabi na javni seminar, ki bo potekal v okviru festivala Poklon viziji in je nemenjem študentom, ustvarjalcem in drugim profesionalcem v kulturi na začetku poklicne poti in vsem tistim, jih zanima delo kulturnega menedžerja. Prijave in več tukaj.
Pot pod noge je del serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela, ki jo izvaja zavod Motovila kot del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Del usposabljanj sofinancira tudi Ministrstvo za javno upravo.

KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa, ki vključuje:
… pomoč organizacijam, ki izvajajo tekoče projekte s podporo Ustvarjalne Evrope,
… informacije o možnostih sodelovanja v Ustvarjalni Evropi za potencialne nove prijavitelje na razpise za sofinanciranje EU,
… pomoč pri iskanju partnerjev in koproducentov po Evropi,
… informacije o drugih priložnostih za mednarodno sodelovanje.
Obvezen predhodni dogovor glede termina!

Prispevaj mnenje o mednarodni mobilnosti v kulturi!
K sodelovanju v anketi projekta Hiše i-Portunus so vabljeni gostitelji umetniških rezidenc, umetniki in kulturni delavci. Mnenje v anketi prispevajte do 15. oktobra 2021. Rezultati raziskave bodo pomembno vplivali na oblikovanje sheme za mednarodno mobilnost v kulturi, ki bo kot del programa EU Ustvarjalna Evropa aktualna od leta 2022 naprej.

Razpisi

NE SPREGLEJTE Mestna občina Ljubljana je 1. oktobra objavila Javni poziv za sofinanciranje projektov, izbranih na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram KULTURA. Javni poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 17. oktobra 2021.

Aktualni razpis Ustvarjalne Evrope z rokom za oddajo prijav v letu 2021:
MEDIA Sodelovanje med producenti (CREA-MEDIA-2021-CODEV): rok 17. november ob 17:00

POZOR: Spletna stran CED Slovenija trenutno ne ponuja informacij o izvajanju aktivnosti novega programa. Prosimo, da do informacij v zvezi z aktualnimi razpisi za sofinanciranje projektov, dostopate na portalu Funding & Tender Opportunities.

Opazili smo …

Založba VBZ je kot del aktivnosti projekta Besede brez meja 12. oktobra na Vodnikovi domačiji predstavila Pesem sodobnega mornarja, stripovsko priredbo klasične romantične pesnitve Samuela Taylorja Coleridgea, aktualizirana za čase okoljske krize.

Zavod CONA v sklopu projekta Akustično skupno 13. oktobra ob 20:00 vabi k poslušanju radijske oddaje Arsov art atelje – Katarina Radaljac: Umetnost zvočnih sprehodov

UGM med 23. septembrom in 21. oktobrom izvaja Wom@rts usposabljanje, v katerem sodelujejo številne vizualne umetnice.

Mesto žensk kot del projekta BE PART 22. oktobra v Ljubljani organizira strokovni posvet Kakšno šolo hočemo.

Prvi program Radia Slovenija razpisuje natečaj za izvirne slovenske pravljice za oddajo Lahko noč, otroci!. Natečaj poteka do vključno 5. novembra 2021 in je del projekta B-AIR, ki ga koordinira Radio Slovenija.

KUD Sodobnost že pripravlja na novo sezono Naše male knjižnice, tudi letos skupaj z založbama iz Hrvaške in Estonije.

RIS Dvorec Rakičan v okviru projekta MUS.NET s partnerji vzpostavlja kotiček Draw Alive, ki obiskovalcem omogoča interaktivno doživetje muzeja na drugačen in zabaven način.