Nagrada EU za književnost EUPL

Konzorcij nagrade EU za književnost EUPL je v začetku februarja 2022 sporočil, da bo v obdobju 2022–2024 vzpostavljen nov sistem izbora nagrajenk oz. nagrajencev.

Nagrada EU za književnost EUPL se podeljuje letno od leta 2009 z namenom opozoriti na bogato in raznoliko sodobno književnost v Evropi ter spodbuditi izmenjavo del v tem prostoru ter zanimanje za nenacionalno književnost. Podeljuje se obetavnim književnikom iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa – vsako leto je po sistemu rotacije izbrana skupina 11 ali 12 držav, ki predlagajo svoje kandidate.

Domači uspehi…

Literati iz Slovenije so se doslej za nagrado potegovali leta 2010, ko je nagrado prejela Nataša Kramberger za delo Nebesa v robidah, leta 2013, ko je bila nagrajena Gabriela Babnik z romanom Sušna doba, leta 2016, ko je bil nagrajen Jasmin B. Frelih za roman Na/pol in leta 2021, ko je bila nagrajena Anja Mugerli za delo Čebelja družina.
Ob 10. obletnici nagrade EUPL je na posebnem natečaju kratkih zgodb makedonsko-slovenska pisateljica Lidija Dimkovska prejela posebno omembo za kratko zgodbo When I left Karl Kniebknecht.

V letu 2021 je kandidate za EUPL ponovno predlagala Slovenija. Imena predstavnikov slovenske žirije so bila javno objavljena že januarja. Od 18. maja so znani nagrajenci EUPL 2021 iz Albanije, Armenije, Bolgarije, Češke, Islandije, Latvije, Malte, Nizozemske, Portugalske, Srbije, Švedske, Tunizije in Moldavije. Iz Slovenije nagrado prejme Anja Mugerli, in sicer za delo Čebelja družina (Bee Family), ki je izšlo pri Cankarjevi založbi.

Organizacija, odgovorna za podeljevanje nagrade

Za organizacijo in izvedbo nagrade skrbi na razpisu Komisije izbran konzorcij treh evropskih združenj – knjigotržcev, pisateljev in založnikov, in sicer European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers’ Council (EWC), Federation of European Publishers (FEP). Konzorcij je odgovoren za izbor literatov sodobne evropske književnosti, podelitev naziva ambasadorja evropske literature in organizacijo slovesne podelitve nagrad.

Več o nagradi na uradni spletni strani EUPL ali na EK.

Ustvarjalna Evropa želi doseči večjo prepoznavnost bogastva in raznolikosti evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga ter medsebojnega razumevanja, zato podpira t. i. posebne ukrepe, in sicer nagrade Evropske unije za različna področja, znak evropske dediščine, Evropske dneve kulturne dediščine in evropske prestolnice kulture.