Novice

CEDilke, november 2021

CED novice obveščajo o vsem, kar zadeva program EU Ustvarjalna Evropa: aktualni razpisi, nasveti, vabila na dogodke, ki jih izvajajo slovenske organizacije s podporo Ustvarjalne Evrope ipd.

E-novice · 12. novembra 2021

Kar je novo ….

V začetku novembra je potekala slavnostna podelitev nagrad EU za književnost EUPL. Med nagrajenimi deli je tudi Čebelja družina Anje Mugerli, ki je izšlo pri Cankarjevi založbi.

Evropska komisija je objavila brošuro v kateri izpostavlja projekte s področja glasbeCreative Europe Culture 2014-2020 Music projects. 15 slovenskih organizacij je sodelovalo pri projektih s podporo Ustvarjalne Evrope: Ars Ramovš (EEE – Emerging European Ensembles), Fundacija Gallus (ARDEA), Simfonični orkester RTV Slovenija (ONE®), Kino Šiška inFestival MENT (Quantum Music, INES, EXCITE), Mesto žensk (MusicaFemina), ŠKUC (NIMPE), RTV Slovenija in Jože Stefan (B-AIR), SIGIC (HEMI), Občina Piran (Festival Sete Sóis Sete Luas), JSKD (EPIC, Training Leading Voices), Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (EUYO The Great Mosaic – Celebrating Europe’s), Kulturno Društvo SBA (Music Up Close Network) in Druga godba (FOOTPRINTS).

Evropska komisija je objavila poročilo Creative Europe Monitoring Report 2020. Preverite, kakšni so dosežki programa v letu, ki ga je zaznamovala epidemija. Med drugim sta izpostavljena dva projekta s slovensko udeležbo, tj. Resonance Cinema (Center interesnih dejavnosti Ptuj) in TAKING CARE (Slovenski etnografski). Jure Matičič iz Mestnega kina Domžale pa je delil izkušnjo prilagoditve njihove ekipe in iskanja novih rešitev za izvajanje filmskih projekcij ter stika z občinstvom, potem ko je covid-19 spremenil naša življenja.

Znani so rezultati drugega pilotnega poziva Hiše i-Portunus za spodbujanje mobilnosti v kulturi. Med izbranimi prijavitelji je tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Čestitamo!

Prispevaj mnenje o mednarodni mobilnosti v kulturi
K sodelovanju v anketi projekta »Hiše i-Portunus« vabljeni gostitelji umetniških rezidenc, umetniki in kulturni delavci. Mnenje v anketi prispevajte do 30. novembra 2021. Rezultati raziskave bodo pomembno vplivali na oblikovanje sheme za mednarodno mobilnost v kulturi, ki bo kot del programa EU Ustvarjalna Evropa aktualna od leta 2022 naprej. Zato je pomembno, da zdaj prispevate mnenje in sodelujete v anketi Hiše i-Portunus!

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki
Začnite v pisarni in prakse prenesite (na festival) …
– Ali ločujte odpadke?
– Kako pogosto menjate tehnično opremo (npr. servisirate računalnik, tiskalnik)?
– Ali tiskate promocijski material na recikliran papir?
– Uporabljate okolju prijazne in varčne aparate (npr. pomivalni stroj, hladilnik, kavni aparat)?
– Ali so vaši promocijski materiali pakirani v neuporabne plastične vrečke?
Tukaj je še več napotkov.

Ne zamudite …

KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa.
KDAJ: vsak torek, 10.00–13.00
KJE: v živo ali na spletu
Obvezen predhodni dogovor glede termina!

Series Rough Pitch – The Balkan Way
KDAJ: 16. november // KJE: na spletu
Spletni dogodek, ki bo povezal mednarodna filmska festivala v Ljubljani (Liffe) in Zagrebu, se osredotoča na TV serije. Organizirajo ga Centri CED Bolgarija, Hrvaška, Grčija in Slovenija (Motovila).
Vabljeni k spremljanju zaključnega pithing dogodka.

Funding opportunities: Creative Europe MEDIA programme
KDAJ: 24. november ob 11:30
KJE: na spletu
Spletni dogodek na CEE Animation Workshop, kjer bosta Ines Kežman (Motovila/CED SI) in Vlaďka Chytilová (CED CZ) predstavili priložnosti črpanja sredstev iz programa Ustvarjalna Evropa za avdiovizualni sektor.

Enakost spolov v animaciji; od izobraževalnega sistema, preko produkcije do distribucije.
KDAJ: 1. december ob 13:00
KJE: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Okrogla miza, ki je del obsežnejšega diskurzivnega in filmskega programa 18. Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka (29. 11.–5. 12. 2021) združenega pod oznako HerStory, nastaja v sodelovanju z Mestom žensk in Motovilo / CED Slovenija.

Razpisi

Aktualni razpis Ustvarjalne Evrope z rokom za oddajo prijav v letu 2021:
MEDIA Sodelovanje med producenti (CREA-MEDIA-2021-CODEV): rok 17. november ob 17:00

POZOR: Spletna stran CED Slovenija trenutno ne ponuja informacij o izvajanju aktivnosti novega programa. Prosimo, da do informacij v zvezi z aktualnimi razpisi za sofinanciranje projektov, dostopate na portalu Funding & Tender Opportunities.

AV producenti NE SPREGLEJTE RE-ACT: shema za financiranje skupnega razvoja
Program financiranja zagotavlja podporo projektom v razvoju. Podprtih bo največ 8 projektov z minimalno finančno podporo v višini 10.000 EUR na projekt. Rok za prijavo: 15. november 2021.

Za vse, ki izvajate ali zaključujete projekte prejšnje generacije Ustvarjalne Evrope 2014–2020:
Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020?
Ustvarjalna Evropa: kje najdem dokumentacijo za poročanje?

PRIPOROČAMO: Pomemben segment dela kulturnega menedžerja je “fundraising”, je sporočilo s seminarja POT POD NOGE: Prvi koraki kulturnega menedžerja v svet, ki smo ga konec oktobra organizirali v Novi Gorici za študente, ustvarjalce in druge profesionalce v kulturi na začetku poklicne poti in vse tiste, jih zanima delo kulturnega menedžerja. Kaj pravijo tisti z dolgoletnimi izkušnjami v poklicu kulturnega menedžerja, Tanja Kalčić (EPK Reka), Alma R. Selimović (Bunker), Mateja Zorn (Kinoatelje) in Miha Černec (Staragara), preberite tukaj.

MEDIA usposabljanje in povezovanje

USPOSABLJANJE:
Kids Kino Lab scholarship programme za scenariste ali producente filmov za otroke. Rok prijave: 22. nov. 2021.
EURODOC 2022 usposabljanje za producente dokumentarnih projektov v razvoju z mednarodnim potencialom. Rok prijave: 1. dec. 2021.
First Cut Lab Trieste: program za filme v fazi montaže. Rok prijave: 30. nov. 2021.
SeriesLab program je namenjen razvoju inovativnih ter visokokakovostnih mednarodnih projektov za TV serije. Rok prijave 6. jan. 2022.
POVEZOVANJE:
East Doc Platform 2022: Rok prijave: 19. nov. 2021
Series Mania Forum 2022 (za TV serije). Rok prijave: 6. jan. 2022.

*Odprte so prijave za evropski program strokovnega usposabljanja CEE Animation Workshop za producente in ustvarjalce animiranih filmov iz držav z nizko avdiovizualno zmogljivostjo, ki ga vodi Društvo slovenskega animiranega filma. Rok prijave 15. nov 2021. 

Opazili smo …

Na programih Radia Slovenija so v novembru in decembru nove radiofonske serije in oddaje posvečene zvoku v okviru projekta B-AIR. O zvoku in glasbi pri zdravljenju, terapijah in zmanjševanju strahu, kot nezavednemu oblikovalcu podobe mest in prihodnosti radia kot pomembnem ustvarjalcu in posredniku le-teh bo mogoče prisluhniti v oddajah Možgani na dlani, Nočni obisk, B-AIR Zvočenja in Frekvenci X. V okviru radijske igre za otroke pa bodo predvajane štiri pravljice in radijska igra za otroke v bolnišnicah.

Letošnjo Sovretovo nagrado je prejela Marjanca Mihelič za prevod iz madžarščine Svet gre naprej Laszla Krasznahorkaija. Po njeni zaslugi se nagrada tokrat prvič podeljuje prevodu iz madžarščine. Svet gre naprej je filozofsko navdahnjena zbirka kratkih zgodb, ki se ukvarja z liki, na različne načine potisnjenimi do roba sveta. Knjiga je izšla pri založbi Beletrina kot del projekta Reading the Heart of Europe. Čestitamo!

MGLC – Mednarodni grafični likovni center kot del projekta In from the Margins nudi priložnost za umetniško rezidenco z umetniki, ki so migranti, begunci ali jih zaznamuje občutje/izkušnja razseljenosti v grafičnih ateljejih po Evropi. Rok za prijavo je 19. november 2021.

KUD Police Dubove vabi na spletno srečanje Slovanskega bralnega kluba. S prevajalko Jano Unuk se boste 22. novembra ob 20. uri lahko pogovarjali o monumentalnem romanu Olge Tokarczuk Jakobove bukve. Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest obvezna prijava na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si. Roman je sicer izšel kot del projekta Odmevi resničnosti.

Zavod Bunker je v sklopu projekta Stronger Peripheries objavil razpis za mednarodno koprodukcijo »Delo in sreča« (Work and Happines), ki vključuje 11–15 dnevne raziskovalne in ustvarjalne rezidence med februarjem in avgustom 2022 v Ljubljani in Cluju (RO). Rok prijave je 25. november 2021.

Na festivalu Liffe tudi MEDIA podprti filmi, preverite program Pozor, število projekcij na spletu bodo razširili. Vabljeni tudi na strokovni programArt kino mreža Slovenije, npr., bo v torek, 16. nov., predstavila projekt Cinnovate, ki ga skupaj s partnerji izvajajo s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kino Istra nadaljuje novembrsko potovanje po Istri. V četrtek, 11. nov., si v Izoli lahko ogledate letos restavriran film Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni. Ostale projekcije preverite na spletni strani.

V nedeljo, 14. nov., bo dan praznovanja kina in raznovrstnosti evropskega filma. Letos poteka že šestič. Nastal pa je na pobudo kinematografskih združenj CICAE in Europa Cinemas. Praznovali bodo tudi v slovenskih kinematografih.

Na 68. filmskem festivalu v Sydneyju so v okviru #EuropeVoicesofWomeninFilm2021 predstavili 10 izbranih režiserk in njihovih filmov. Med njimi je tudi Marija Zidar, režiserka MEDIA podprtega filma Odpuščanje. Vabljeni k spremljanju pogovora.