Novice

Znani prejemniki nagrade Europa Nostra za leto 2022

Evropska komisija in združenje Europa Nostra sta konec junija razglasila zmagovalce nagrad EU za kulturno dediščino Europa Nostra za leto 2022. Med njimi tudi slovenski projekt Silknow. Med 11. avgustom in 11. septembrom glasujete za svoj najljubši projekt.

Nagrada EU za kulturno dediščino European Heritage Award / Europa Nostra Award se podeljuje od leta 2002 za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi z namenom promocije visokih standardov ohranjanja kulturne dediščine, spodbujanja mednarodnih izmenjav znanj in izkušenj ter zagotavljanja visokih standardov na tem področju v prihodnosti. Nagrada se podeli v petih kategorijah: Ohranjanje in prilagojena ponovna uporaba; Raziskave; Izobraževanje, usposabljanje in spretnosti; Vključevanje državljanov in ozaveščanje; Prvaki na področju dediščine.

Letno nagrado EU za kulturno dediščino bodo podelili za 30 dosežkov iz 18 evropskih držav, ki predstavljajo najnovejši razvoj in prednostne naloge, povezane s politiko in prakso na področju kulturne dediščine v Evropi. Med nagrajenimi projekti v kategoriji raziskave je tudi projekt Silknow, pri katerem je sodelovala skupina z odseka za umetno inteligenco Instituta Jožefa Stefana.

“Silknow je ustvaril inovativen sistem za lažji prenos znanja o tkanju svile. Ta projekt predstavlja pomemben primer, kako je mogoče obrt in s tem nesnovno dediščino povezati z digitalnimi orodji in kako lahko ta orodja uporabimo za demokratizacijo dostopa do tehničnega znanja. Projektne metode za strojno učenje in tezaver so še posebej zanimivi in imajo potencial za uporabo na drugih raziskovalnih področjih,” piše v obrazložitvi nagrade.

Več o projektu na povezavi silknow.eu, v branje pa priporočamo članek na MMC RTV Projekt z udeležbo Instituta Jožefa Stefana eden od prejemnikov nagrade europa nostra 2022.

Prispevajte glas: Od sredine avgusta do sredine septembra lahko prek spleta glasujete za svoj najljubši projekt.

Evropska komisija in Europa Nostra bosta nagrade podelili 26. septembra na slavnostnem dogodku v Pragi. Takrat bosta razglašena dobitnika velike nagrade in nagrade po izboru javnosti, ki bosta izbrana med zmagovalnimi projekti in bosta upravičena do denarne nagrade v višini 10.000 EUR.

Več o nagradi European Heritage Awards tukaj, o nagrajencih za leto 2022 pa tukaj.

Slovenski uspehi …

Doslej so bili med nagrajenci trije projekti iz Slovenije, in sicer Krajinski park Sečoveljske soline (Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, medalja v kategoriji kulturne krajine, 2003), Pocarjeva domačija, Mojstrana (Triglavski narodni park, diploma v kategoriji arhitekturna dediščina, 2006), Plečnikova hiša, Ljubljana (Muzej in galerije mesta Ljubljane, v kategoriji izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje, 2018) in Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju (v kategoriji konservatorstva, 2019).
Leta 2017 je posebno omembo strokovne žirije prejel tudi slovenski projekt V istem čolnu – Mladi čuvaji izročila / In the same boat – Young Guardians of Heritage (Zavod PAJN, Cerknica).