Novice

Plečnikova hiša prejela nagrado Europa Nostra

Evropska komisija in Europa Nostra sta 15. maja 2018 razglasili dobitnike nagrade EU za kulturno dediščino – Europa Nostra 2018. Med 29 nagrajenimi projekti iz 17 držav je tudi Plečnikova hiša v Ljubljani, ki je leta 2015 po prenovi spet odprla vrata obiskovalcem in je danes priljubljena turistična točka in pomembno študijsko središče. Čestitamo!

Plečnikova hiša, Foto: Andrej Peunik, Vir: Culture.si

Evropska komisija in vodilna mreža za evropsko dediščino Europa Nostra sta 15. maja 2018 razglasili dobitnike nagrade EU za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018. Nagrada je priznanje za odlične dosežke pri ohranjanju kulturnega bogastva, raziskavah, namenskih storitvah, izobraževanju in usposabljanju ter ozaveščanju na področju kulturne dediščine. Razglasitev nagrad je med vrhunci letošnjega evropskega leta kulturne dediščine.

Plečnikova hiša

Jože Plečnik je bil najpomembnejši slovenski arhitekt dvajsetega stoletja in ključna osebnost pri oblikovanju sodobne Ljubljane. Leta 2013 smo pričeli prenovo oziroma revitalizacijo njegovega nekdanjega domovanja, s ciljem, da v njem vzpostavimo nov muzej in raziskovalni center, posvečena arhitektovemu opusu, poleg njiju pa smo pod vodstvom Muzeja in galerij mesta Ljubljane uvedli tudi stalni program občasnih razstav in izobraževalnih dejavnosti, namenjenih raznoterim ciljnim javnostim. Ob ponovnem odprtju leta 2015 je Plečnikova hiša doživela izjemen, kar 130-odstotni porast števila obiskovalcev. Danes je ena najbolj obiskanih turističnih lokacij v Ljubljani.

«Skupaj z obnovo hiše je bil pripravljen tudi dodelan izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje različnih ciljnih skupin obiskovalcev, pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine. Družbena vrednost in koristi projekta se kažejo v vključevanju različnih družbenih skupin v mnogotere aktivnosti Plečnikove hiše,« je zapisala žirija.

Več na spletu Europa Nostra in Mestne občine Ljubljana.