Novice

Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju prejel nagrado Europa Nostra

Petindvajset prejemnikov prestižne nagrade Evropske unije za kulturno dediščino iz 16 držav je prejelo priznanje za izjemne dosežke na področjih konservatorstva, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med njimi tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju. Čestitamo! Do 15. sept. 2019 podprite zmagovalne dosežke.

European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019.

Evropska komisija in Europa Nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, sta 21. maja 2019 razglasili zmagovalce nagrade Evropske unije za kulturno dediščino, t. i. European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019. Gre za najprestižnejšo nagrado na tem področju, za katero sredstva prispeva program Ustvarjalna Evropa.

Petindvajset prejemnikov nagrade iz 16 držav je prejelo priznanje za izjemne dosežke na področjih konservatorstva, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med letošnjimi prejemniki nagrade v kategoriji konservatorstva je tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju.

Podelitev nagrad bo 29. oktobra v Parizu v času Kongresa evropske kulturne dediščine (European Heritage Congress). Nagrado EU za kulturno dediščino bosta prejela tudi dva izjemna dosežka s področja ohranjanja dediščine iz evropskih držav, ki nista članici Ustvarjalne Evrope, in sicer iz Švice in Turčije.

Paviljon za prezentacijo arheologije Celje

Arheološke raziskave v letu 2013 in 2014, ki jih je vodil Pokrajinski muzej Celje, so znotraj rimske stavbe odkrile dva mozaika, črno-belega in črnega, ter pripadajoče zidove s hipokavstom reprezentančnega objekta, na katerih so še bile ohranjene sočasne freske. Konservacijo in restavriranje vseh arheoloških ostalin so izvedli strokovnjaki Restavratorskega centra ZVKDS in Pokrajinskega muzeja Celje. Pripravljen je bil tudi projekt za prezentacijski paviljon, ki bi hkrati zaščitil arheološke ostaline in situ in jih predstavil javnosti, vključno z razstavo, ki jo je pripravil Pokrajinski muzej Celje. Projekt je večinsko financirala Mestna občina Celje, ob interventnih sredstvih Ministrstva za kulturo.

Zavedajoč se problema dolgoročnega vzdrževanja, ohranjanja in zaščite spomenika je bila predlagana postavitev zaščitnega objekta, ki bi obenem nudil tudi možnost muzealizacije ostalin. Zahteva je bila, da bo novogradnja funkcionalno podrejena arheološkim najdbam ter načrtovana na način, ki omogoča uravnavanje optimalnih klimatskih razmer (predvsem temperature in vlage).
Danes je to elegantno zasnovana stavba bogati kulturne vsebine mestnega jedra ter uspešno ozavešča prebivalce in turiste o preteklosti Celja.

»To je dober primer ohranjanja in predstavitve arheoloških ostalin in situ v urbanem kontekstu, kar je izziv, s katerim se pogosto srečujemo po vsej Evropi. Zasnova paviljona – premišljena in nevsiljiva zgradba – je skladno integrirana v obstoječi ulični niz in ohranja njegovo kontinuiteto,« je zapisala žirija.

Več v sporočilu za javnost tukaj in na spletu Europa Nostra ter ZVKDS.

Podprite zmagovalne dosežke!

Evropski in ostali državljani lahko do 15. septembra 2019 glasujejo na spletu za Nagrado javnosti (Public Choice Award) ter podprejo zmagovalne dosežke bodisi iz njihove bodisi iz katere druge evropske države.

Razpis za prijave za nagrade v letu 2020

Razpis za prijave za nagrade v letu 2020 bo objavljen junija 2019, rok za oddajo vlog pa bo predvidoma 1. oktobra 2019. Spremljajte splet www.europanostra.org, #EuropeForCulture #EuropeanHeritageAwards.