Novice

Filmska nagrada LUX 2019

Cilj filmske nagrade LUX je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi v izboru za nagrado LUX posameznega leta. Uraden izbor za nagrado LUX 2019 bo znan junija. Do takrat vabljeni na Filmski teden Evrope.

Evropski parlament je konec aprila sprejel člane komisije, ki je odločala o nominacijah za nagrado LUX 2019. Letos se je srečanje zgodilo prej kot običajno, zaradi volitev v Evropski parlament konec maja 2019. V komisiji za izbor so letos štirje novi člani, med njimi tudi filmska kritičarka in članica odbora festivala LIFFe Tina Poglajen iz Slovenije.

21 članska komisija je pogledala in ocenila široko paleto predlaganih evropskih filmov. Uraden izbor za nagrado LUX za leto 2019 bodo razkrili junija v okviru mednarodnega filmskega festivala Karlovi Vari na Češkem. Trije finalisti bodo sicer podrobneje predstavljeni 24. julija v Rimu na Giornate degli Autori.

Se še spomnite, da je prejemnik naslova LUX 2018 film Bojevnica, ki ga je režiral Benedikt Erlingsson v islandsko-francosko-ukrajinski koprodukciji? Film si lahko brezplačno ogledate tudi v okviru letošnjega Filmskega tedna Evrope.

V BRANJE PRIPOROČAMO:
Več o filmski nagradi LUX
Filmski teden Evrope 2019 – 23 filmov v 12 mestih
Objavljenih 10 filmov, ki se potegujejo za nagrado LUX 2018
Razredni sovražnik v ožjem izboru za filmsko nagrado LUX!