Razredni sovražnik v ožjem izboru za filmsko nagrado LUX!

/
Prvenec režiserja Roka Bička se je v finale izbora za filmsko nagrado Evropskega parlamenta prebil v konkurenci več kot 60 filmov, nominacija za prestižno priznanje pa pomeni vidnost na evropskem nivoju.

Slovenski celovečerni film Razredni sovražnik v režiji Roka Bička in v produkciji Triglav filma se je uvrstil v najožji izbor treh evropskih filmov, ki se potegujejo za filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX prize.

Evropski parlament od leta 2007 podeljuje nagrado filmom, ki prikazujejo vrednote in različnosti znotraj evropske kulture ter spodbujajo razpravo o aktualnih družbenih vprašanjih. Namen nagrade je preseganje jezikovnih meja, ki filmom pogosto onemogočajo dostop do širšega občinstva, zato trije filmski naslovi, finalisti med 10 kandidati, dobijo podnapise v vseh uradnih jezikih EU ter podporo za distribucijo.

Podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije, se istočasno prikazujejo v vseh država EU v okviru jesenskega dogodka Filmski dnevi LUX, s čimer Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Naslove treh letošnjih finalistov, med katerimi je tudi Razredni sovražnik, druga dva filma pa sta poljsko-danska koprodukcija Ida režiserja Pawla Pawlikowskega in francosli Girlhood Céline Sciamma – so organizatorji objavili konec julija, javno pa jih bodo v sodelovanju z Beneškimi dnevi (Venice Days) predstavili v začetku septembra. Po promociji finalistov na Filmskih dnevih LUX bo decembra v Strasbourgu sledila sklepna slovesnost, na kateri bodo razglasili končnega prejemnika nagrade LUX za leto 2014.

(Na sliki: Igor Samobor je na festivalu v Bratislavi prejel nagrado za najboljšega igralca za vlogo v filmu Razredni sovražnik)

Več informacij: Spletna stran Slovenskega filmskega centra in filmske nagrade LUX