Filmska nagrada LUX

Cilj filmske nagrade LUX je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi v izboru za nagrado LUX posameznega leta.

Nominiranci nagrade LUX 2022: Beg / Flee (r. Jonas Poher Rasmussen), Velika svoboda / Great Freedom (r. Sebastian Meise) in Quo vadis Aida? (r. Jasmila Žbanić).

Nagrada LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament, je bila ustanovljena leta 2007. Evropski parlament odločilno sooblikuje politike Evropske unije, ki vplivajo na vsakodnevno življenje 500 milijonov Evropejcev in v skladu z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah dejavno spodbuja kulturno in jezikovno raznolikost. Film pa je ena izmed najmočnejših kulturnih oblik in zato idealno orodje za spodbujanje medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja.

Poleg spodbujanja javne razprave o evropskih temah je drug pomemben namen filmske nagrade LUX podpiranje distribucije evropskih koprodukcij znotraj Evropske unije. Distribucija je namreč zaradi jezikovne raznolikosti Ahilova peta evropske filmske industrije. Filmska nagrada LUX evropskim filmom omogoča, da s financiranjem podnapisov in s  podporo distribuciji dosežejo širše občinstvo.

Filmski dnevi LUX

Leta 2012 so v sklopu filmske nagrade LUX nastali Filmski dnevi LUX. Izbranim trem finalistom nagrade LUX zagotovijo podnaslavljanje v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije in digitalni filmski paket (DCP – Digital Cinema Package) za vsako posamezno državo. Tako se filmom zagotovi širše občinstvo in več možnosti na trgu, saj se brezplačno predvajajo v vseh državah članicah EU.

Vsako leto od oktobra do januarja Filmski dnevi LUX ustvarjajo nadnacionalni evropski prostor, v katerem si ljubitelji filmov skupaj ogledajo tri LUX kandidate in o njih razpravljajo prek interaktivnih pogovornih oddaj z ustvarjalci filma. Gledalci lahko na spletišču filmske nagrade LUX www.luxprize.eu ali Facebooku @LUX.Cinema.Prize glasujejo za svoj najljubši film.

V Sloveniji Filmski dnevi LUX potekajo v času in po zaključku mednarodnega filmskega festivala LIFFe ter izbranih mestih po Sloveniji. Več informacij tukaj.

V BRANJE PRIPOROČAMO:
Filmska LUX nagrada občinstva 2022
Filmska nagrada LUX 2019
Filmski teden Evrope 2019 – 23 filmov v 12 mestih
Objavljenih 10 filmov, ki se potegujejo za nagrado LUX 2018
Razredni sovražnik v ožjem izboru za filmsko nagrado LUX!