Novice

MAO gosti Matchmaking Conference 2017

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v okviru evropske platforme Future Architecture s podporo Ustvarjalne Evrope že drugič zapored prireja konferenco (16.–18. feb.), na kateri bodo predstavljene vizije in ideje o prihodnosti arhitekture. Vstop je brezplačen.

Kultura · 13. februarja 2017
Vir: futurearchitectureplatform.org.
Vir: futurearchitectureplatform.org.

Future Architecture, prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, ki jo koordinira MAO, je ponovno izbrala sodelujoče avtorje na platformi. Med 16. in 18. februarjem 2017 bo v Ljubljani na t. i. »Matchmaking Conference 2017« 25 izbranih avtorjev, med njimi dva slovenska, predstavilo različne teme in ideje o prihodnosti arhitekture, ki so bile zbrane skozi platformo.

Nove ideje, ki so jih prispevali arhitekti, oblikovalci, umetniki in kuratorji, služijo kot podlaga za identifikacijo in odpiranje širokega nabora izzivov za arhitekturo prihodnosti, od ponovnega razmisleka o načinu poučevanja na področju oblikovanja in novih pristopov k revitalizaciji zapuščenih stavb in tovarn pa vse do vzpostavitve novih modelov, kot je shema pravične gradnje. Ti predlogi se postavljajo ob bok trenutnim uveljavljenim idejam in teorijam na področju arhitekture, njihov namen pa je oblikovati alternativno estetsko senzibilnost in sistem vrednot, sporočajo iz MAO.

Matchmaking Conference je priložnost za povezovanje avtorjev, članov platforme ter obiskovalcev dogodka. Na konferenci lahko prisluhnete tudi predavanjem inovativnih mislecev.

Čeprav je vstop brezplačen, vas organizatorji pozivajo k prijavi prek infobio@mao.si – ob prijavi navedite, kateri dan konference želite obiskati. Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Katerih pet finalistov se poteguje za nagrado EU za arhitekturo?

Vir: miesarch.com.
Vir: miesarch.com.

Za letošnjo nagrado EU za sodobno arhitekturo se je potegovalo 356 arhitekturnih del, med njimi tudi deset slovenskih. Posebna žirija je medtem že opravila selekcijo in izbrala ožji izbor 40 projektov, ki žal ne vključuje slovenskih.

V četrtek, 16. februarja ob 13. uri boste v MAO izvedeli, katerih pet finalistov se poteguje za prestižno arhitekturno nagrado za leto 2017. Anna Ramos iz Fundacije Mies van der Rohe in Hughes Becquart iz Evropske komisije – GD za izobraževanje in kulturo bosta na konferenci v Ljubljani javnosti prvič predstavila letošnje finaliste evropske nagrade za arhitekturo Mies van der Rohe, potem ko jih bo dan prej žirija razglasila v Barceloni. Nagrajenci bodo znani 26. maja 2017.

Prebrskajte …
Matchmaking Conference 2016.
– O nagradi EU za arhitekturo na spletu Komisije (EAC).
In še: Trenutno je odprt zadnji razpis za evropske platforme (EACEA 06/2017) do zaključka programa Ustvarjalna Evropa leta 2020! Rok za oddajo vlog je 6. april 2017 do 12.00. Več tukaj.