Novice

Future Architecture: izbor avtorjev in napoved konference v Ljubljani

Prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, ki jo koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje in s podporo Ustvarjalne Evrope, je izbrala sodelujoče avtorje na platformi. Med 18. in 20. februarjem bo v Ljubljani »Matchmaking Conference« o prihodnosti arhitekture.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 24. januarja 2016

Future Architecture (Arhitektura prihodnosti) je prva vseevropska platforma, kjer 14 arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov iz 13 držav širši javnosti predstavlja ideje o prihodnosti mest in arhitekture. Uvaja in slavi inovacije, eksperimentiranje in ideje generacije, ki bo oblikovala arhitekturo in gradnjo mest Evrope v prihajajočih letih. Spodbuja evropsko inovativnost, arhitekturo, kulturo, znanje in socialni kapital preko enotne skupne platforme.
Namen platforme je festivale in muzeje odpreti za novo, še ne uveljavljeno generacijo ustvarjalcev in oblikovati vseevropski program dogodkov, na katerih bo najširša javnost lahko spoznala sveže ideje za prihodnost mest in arhitekture.

Koordinator platforme je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana (SI), njeni člani pa so Oris House of Architecture, Zagreb (HR), Museum of Architecture in Wrocław (PL), Belgrade International Architecture Week (RS), National Museum of XXI Century Arts, Rome (IT), House of Architecture, Graz (AT), Copenhagen Architecture Festival (DK), Tirana Architecture Week (AL), Design Biotop, Ljubljana (SI), Lisbon Architecture Triennale (PT), Ruby Press, Berlin (DE); Swiss Architecture Museum, Basel (CH), Prishtina Architecture Week (RKS) in CANactions, Kiev (UA).

Future Architecture – izbrani sodelujoči avtorji na platformi
V okviru platforme je bil konec lanskega leta odprt poziv za ustvarjalce iz različnih disciplin, da predstavijo nove ideje, tako o sedanjosti kot prihodnosti arhitekture. Na poziv za ideje 2015 je prispelo 291 idej 524 prihajajočih umetnikov iz 39 držav, 18 iz Slovenije. Prijavitelji so predstavili vizije o tem, kaj je lahko arhitektura in izpostavili arhitekte in oblikovalce kot možne pobudnike sprememb v celotni družbi. Njihove ideje pričajo o vlogi arhitekture kot pragmatične intelektualne discipline, ki je sposobna razumeti in podati odgovore na nove dinamike vsakdanjega življenja.

Člani platforme so med prispelimi idejami izbrali 24 arhitektov, oblikovalcev in umetnikov (izjava za javnost MAO – pdf), ki bodo sodelovali na dogodku »Matchmaking Conference« v Ljubljani (MAO), med 18. in 20. februarjem 2016. Na konferenci bodo predstavili različne teme in ideje o prihodnosti arhitekture, ki so bile zbrane skozi platformo. Prva dva dni konference bosta odprta za javnost, zato vabljeni. Partner dogodka je tudi Motovila / CED Slovenija.

Za več informacij o Future Architecture pišite na info@futurearchitectureplatform.org ali spremljajte njihova družbena omrežja (Facebook, Twitter, Instagram). Kontaktna oseba v MAO je Ana Kuntarič (ana.kuntaric@mao.si), T: +386 (0)1 5484 274.

FutureArchitecture-map-Europe