Novice

Znani rezultati razpisa za projekte sodelovanja ELKD 2018

EACEA je konec maja objavila rezultate razpisa za projekte sodelovanja za leto 2018, ki se navezujejo na Evropsko leto kulturne dediščine 2018. Čestitamo Združenju zgodovinskih mest Slovenije (vodja) in Ustanovi »Fundacija Poti miru v Posočju« (partner), ki sta uspela med skupaj 29 podprtimi projekti!

Rezultati · 31. maja 2018

Izvajalska agencija EACEA je 25. maja 2018 objavila rezultate razpisa EACEA 35/2017 za projekte sodelovanja Kultura za leto 2018, ki se navezujejo na Evropsko leto kulturne dediščine (ELKD) 2018. Razpis se je zaključil 22. novembra 2017.

Komisija bo podprla projekte, ki bodo prispevali h krepitvi občutka pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru in promovirali kulturno dediščino kot vir navdiha za sodobno ustvarjanje. Na razpis je skupaj prispelo 77 prijav, Komisija pa bo podprla skupaj 29 projektov v višini 4.759.647,58 EUR. Največ uspešnih prijaviteljev oz. vodij podprtih projektov je iz Italije (5 projektov), sledijo jim organizacije iz Francije in Belgije (4) ter Srbije (3). Komisija bo podprla po dva projekta iz Grčije, Nizozemske, Španije in po enega iz Danske, Finske, Madžarske, Norveške, Portugalske, Slovenije in Združenega kraljestva.

Slovenija se lahko pohvali z uspešno prijavo projekta Young art(ist)s refreshing heritage sites, ki ga bo koordiniralo Združenje zgodovinskih mest Slovenije in zanj prejelo podporo Ustvarjalne Evrope v višini 197.989,83 EUR. Pri projektu bodo sodelovale še tri partnerske organizacije iz Romunije, Španije in Italije.
Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« pa bo kot partner sodelovala pri projektu CON-FRONT Contemporary cultural commemoration of the Great War, ki ga bo koordinirala francoska organizacija L’Association La Passerelle | Le Grand Mix in za projekt prejela podporo Ustvarjalne Evrope v višini 189.119,40 EUR*.

Projekt: Young art(ist)s refreshing heritage sites
Koordinator: Združenje zgodovinskih mest Slovenije (SI)
Partnerji: Complexul muzeal national Moldova IASI (RO), Fundacion universitaria San Antonio (ES) in ITACA – Local Development Association (IT)
Podpora EU: 197.989,83 EUR (60 % vrednosti projekta)

Projekt: CON-FRONT Contemporary cultural commemoration of the Great War
Koordinator: L’Association La Passerelle | Le Grand Mix (FR)
Partnerji: 4AD (BE), JU Mladinski kulturen centar (MK) in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« (SI) Podpora EU: 189.119,40 EUR (60 % vrednosti projekta)

Iz Slovenije so bile sicer oddane 3 prijave, uspešna je bila ena (Združenje zgodovinskih mest Slovenije), s čimer je Slovenija na razpisu dosegla 33-odstotno uspešnost. Komisija je med 29 projekti npr. podprla 7 projektov z območja Jugovzhodne Evrope, tj. 3 projekte iz Srbije, 2 iz Grčije in po enega iz Madžarske in Slovenije.

– Več o rezultatih razpisa na spletu EACEASupport for cooperation projects related to the European Year of Cultural Heritage 2018 – EACEA Call 35/2017.
– Več o ELKD 2018.

European Cultural Heritage Summit:
Berlin, 18.–24. jun. 2018

Europa Nostra, Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Prussian Cultural Heritage Foundation, SPK) in German Cultural Heritage Committee (DNK) bodo v sodelovanju z Evropsko komisijo v drugi polovici junija letos gostili t. i. vrh evropske kulturne dediščine, ki predstavlja enega ključnih dogodkov evropskega leta kulturne dediščine. Prav tam bodo tudi promovirali projekte sodelovanja za leto 2018, ki se navezujejo na ELKD 2018, in tudi prejemnike nagrade EU za kulturno dediščino – Europa Nostra 2018, med katerimi je tudi Plečnikova hiša.
Več o dogodku tukaj, spremljajte #EUROPEANHERITAGESUMMIT.

Ali ste vedeli, da novi predlagani program EU za kulturne in ustvarjalne sektorje po letu 2020 temelji tudi na evropskem letu kulturne dediščine 2018, katerega cilja sta ozaveščanje o evropski skupni, pa vendar raznoliki dediščini, ter krepitev evropske identitete?
Kulturna dediščina bo tema razprave tudi na javnem posvetu o Ustvarjalni Evropi po letu 2020, ki ga zavod Motovila in Ministrstvo za kulturo pripravljata v Ljubljani, 14. junija 2018. Vabljeni!

*CED Slovenija od Izvajalske agencije EACEA (še) ni dobila vpogleda v delitev podpore EU na vse partnerje, ki sodelujejo v projektu. Pomeni, da nimamo podatka o tem, koliko podpore bo prejela Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«, temveč samo, koliko prejme njihov francoski koordinator projekta.