Novice

Kmalu novi razpisi i-Portunus za mobilnost

Evropska komisija je iz programa Ustvarjalna Evropa namenila 1,5 milijona EUR za podporo mednarodni mobilnosti. Novi razpisi i-Portunus za umetnike in kulturne delavce bodo objavljeni decembra 2020 in v začetku leta 2021. Mednarodna mobilnost bo tudi sestavni del novega programa Ustvarjalna Evropa.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 3. novembra 2020

Evropska komisija je podprla dva projekta za podporo mobilnosti v skupni višini 1,5 milijona EUR in s ciljem preučiti in analizirati pogoje za vzpostavitev uspešne in trajnostne sheme, ki bo posameznikom omogočala čezmejno mobilnost. Slednje zaradi pandemije covid-19 predstavlja še večji izziv in hkrati nujen za ponovno oživitev kulturnega sektorja v Evropi. Novi projekt i-Portunus za spodbujanje mobilnosti v kulturi v obdobju 2020/2021 bo izvajal Goethe institut v Bruslju skupaj s partnerji Institut français v Parizu in Izolyatsia (UA).

Prvi razpisi i-Portunus bodo objavljeni decembra 2020, namenjeni pa bodo individualni mobilnosti na področjih knjige, arhitekture, kulturne dediščine in glasbe ter strokovnjakom iz drugih področij kulture, razen avdiovizualnega področja.

Drugi sklop razpisov bo objavljen v začetku leta 2021, namenjen pa bo podpori organizacij, ki izvajajo sheme mobilnosti za umetnike in kulturne delavce.

Ob prijavi za zaprošeno mobilnost bo treba navesti specifičen in natančno opredeljen cilj, kot je npr. vzpostavitev mednarodnega sodelovanja, ustvarjanja in/ali sodelovanja v strokovnem usposabljanju, ter navesti točno določeno gostiteljsko institucijo v drugi državi, pri kateri se bo izvajala mobilnost.

Za več informacij spremljajte spletno mesto i-Portunus.

Rezultati pilotnega projekta i-Portunus bodo ključnega pomena za oblikovanje novega programa financiranja EU, tj. Ustvarjalna Evropa 2021–2027. Program podpirajo tudi Evropski parlament in države članice EU, prav tako pa je k tovrstnim ukrepom večkrat pozvala zainteresirana javnost. Komisija je sicer v letu 2019 za podobne projekte i-Portunus že namenila 1 milijon evrov; glej prvi, drugi, tretji razpis.

NE SPREGLEJTE!

Novi iPortunus bomo predstavili na mednarodnem spletnem dogodku #Mobility4Creativity: Working across borders – how and why?, 18. novembra (15.00–17.00), kot del programa srečanja mednarodne mreže informacijskih točk za mobilnost, Mobility Informations Points, ki deluje pod okriljem On the Move.

V branje priporočamo POROČILO s konference #Mobility4Creativity (4.–5. april 2019), kjer smo raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Gostja konference je bila tudi Eva Blaute iz Goethe instituta, ki je predstavila shemo i-Portunus.
Ali ste vedeli, da je Evropska komisija v poročilu Creative Europe Monitoring report 2019 (sept. 2020) o napredku in glavnih dosežkih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2019 kot primer dobre prakse izpostavila prav Motovilino mednarodno konferenco Mobilnost za ustvarjalnost?