Novice

»Bog obstaja, ime ji je Petrunija« prejemnik nagrade LUX

Predsednik Evropskega parlamenta, David-Maria Sassoli, je danes na rednem zasedanju v Strasbourgu razglasil prejemnika filmske nagrade LUX. Prejme jo slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske. Čestitamo!

Rezultati, Za medije · 27. novembra 2019

Cilj filmske nagrade LUX je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi v izboru za nagrado LUX posameznega leta.

V komisiji za izbor so bili letos štirje novi člani, med njimi tudi slovenska filmska kritičarka in članica programskega odbora festivala LIFFe, Tina Poglajen. Izbrali so tri finaliste, poslanci Evropskega parlamenta pa so nato izglasovali prejemnika nagrade.

Makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska) je letošnji prejemnik nagrade. Pri filmu so sodelovali tudi kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, asistentka režije Petra Trampuž Bocevska, slovenski producent Danijel Hočevar in slovenska produkcijska družba Vertigo.

Film ste si lahko že ogledali na letošnjih edicijah festivalov Kino Otok (s študijo primera) in Liffe ter v izbranih kinih po Slovenji kot del jesenskih Filmskih dnevov LUX. Marca 2020 film prihaja na spored slovenskih kinematografov.

Za letošnjo nagrado LUX sta se potegovala še Nerešeni primer Hammarskjöld (r.  Mads Brügger) in Kraljestvo (r. Rodrigo Sorogoyen). Lani je nagrado prejel film Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona, sicer tudi veliki nagrajenec 29. Liffa.

V BRANJE PRIPOROČAMO:
Več o filmski nagradi LUX