Novice

Začenja se 14. festival Animateka!

Letos vam Animateka med 4. in 10. dec. 2017 ponuja 409 filmov, več kot 100 mednarodnih gostov, 4 razstave, 4 delavnice, 4 večerne dogodke, 1 CEE Animation Workshop in 1 AnimatekaPRO Pitch. Festival, ki ga podpira tudi Ustvarjalna Evropa (podprogram MEDIA) otvarja celovečerec »Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost / Loving Vincent«. Priporočamo obisk!

Dogodki, Rezultati · 4. decembra 2017

Po mnenju organizatorjev se Animateka tudi letos ponaša z izbrano zasedbo žirantov in žirantk: Caroline Sury (vizualna umetnica, ki je poskrbela za letošnjo podobo Animateke), Igor Kovalyov (filmski ustvarjalec, oblikovalec, animator in režiser), Rao Heidmets (animator in predsednik Estonian Animation’s Union), Robert Löbel (animator in ilustrator) in Jair Salvador Flores Alvarez (filmski in televizijski scenarist).

116 kratkih animiranih filmov (seznam programov)se bo potegovalo za:
*veliko nagrado mednarodne žirije (Jury Grand Prix) – filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa;
*mladi talent (Young Talent), nagrada Akademije umetnosti UNG in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL – filmi iz Tekmovalnega programa mladi talenti Evrope;
*nagrada občinstva :D´SAF! (:D´SAF! Audience Award) – filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa;
*nagrada otroške žirije Slon (The Elephant: Children Jury Award) – filmi iz Slonovega tekmovalnega programa.

14. Animateka prinaša obsežno retrospektivo italijanskega animiranega filma in razstavo Italijanski animirani film – kratki avtorski filmi, ki bo na ogled do 2. feb. 2018 na Italijanskem inštitutu za kulturo. Lani vzpostavljena platforma AnimatekaPRO, letos prvič in v ekskluzivnem partnerstvu z Visegrad Animation Forum predstavlja pitching projekte v nastajanju iz držav bivše Jugoslavije. V Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana ne zamudite tudi predavanj Eve Cvijanović, Roberta Löbela, Frédéricka Tremblaya ali Igorja Kovalyova.
V sklopu Animateke in s številnimi partnerji, tudi zavodom Motovilo, poteka prvo strokovno srečanje vodilnih producentov animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope – CEE Animation Workshop.

Poleg programa za odrasle, Animateka skrbi tudi za pester vzgojno izobraževalni program animiranih filmov za šole in družine, tj. program Slon. V sklopu slednjega si lahko tudi najmlajši ogledajo kakovostne animirane filme ter si npr. v Trubarjevi hiši literature do 10. dec. 2017 ogledajo razstavo Podlasica, ustvarjanje risanega filma Weasel avtorja Timona Lederja ali se udeležijo katere od Slonovih delavnic animiranega filma.

Animateka je letos (poleg LIFFe) potrdila svojo odličnost na najbolj konkurenčnem roku razpisa za filmske festivale MEDIA in prejela tudi priznanje za izjemno filmsko vzgojo. S programom 14. izdaje festivala to vsekakor potrjuje. Kot je zapisal Igor Prassel, programski direktor festivala, »podarite si animirane dragulje«!

Animateka2017_1140x330