Novice

Animateka in LIFFe ponovno nagrajena!

Izvajalska agencija je objavila rezultate aprilskega roka za podporo evropskim filmskim festivalom (EACEA 16/2016). Na najbolj konkurenčnem roku zadnjih nekaj let je Slovenija z dvema podprtima festivaloma dosegla 100 % uspešnost! Svojo odličnost sta ponovno potrdila LIFFe (46.000 EUR) in Animateka (33.000 EUR). Slednji tudi priznanje za izjemno filmsko vzgojo. Čestitamo!

Rezultati · 25. avgusta 2017

banner-animateka-liffe2

Na razpis za podporo filmskim festivalom podprograma MEDIA (EACEA 16/2016, rok: 27. 4. 2017) se je prijavilo 118 festivalov iz 32 držav, Evropska komisija pa bo podporo dodelila 34 festivalom iz 18 držav. Med uspešnimi festivali sta tudi Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe (podpora v višini 46.000 EUR) in Mednarodni festival animiranega filma Animateka (33.000 EUR), ki sta na omenjenem razpisu uspela kot edina prijavljena iz Slovenije. Točkovni prag je znašal 81 od 100 možnih točk.

Poseben poudarek tokratnih razpisnih meril je bilo strateško prizadevanje festivalov na področju filmske vzgoje, kjer si je Animateka prislužila izjemno priznanje. Komisija je namreč izpostavila štiri festivale, ki na evropski ravni dosegajo izjemne rezultate pri razvoju občinstev na vseh ravneh. Poleg Animateke, ki je edini festival iz t. i. malih držav(!), so to še Leeds International Film Festival (VB), Festival International du Film d’Aubagne (FR) in Seville European Film Festival (ES).

14. festival Animateka (4.10. december 2017) je prejel 91 točk. To bo tudi eden od šestih podprtih evropskih festivalov animacije, ki jih je Komisija podprla v tem razpisnem krogu. Komisija je predvsem prepoznala, da izkušena festivalska ekipa Animateke, v sodelovanju z različnimi organizacijami in čez vse leto, z raznovrstnimi dejavnostmi izvaja dobro zastavljeno strategijo doseganja novega in vzdrževanja stalnega občinstva. V oceni je kot pozitivno izpostavljeno, da festival prek družbenih omrežij vzdržuje aktivno spletno filmsko skupnost, filmska vzgoja ter usposabljanje otrok in mladega občinstva pa sta v samem bistvu projekta. Animateka je hkrati dejaven član regionalne mreže 20 festivalov, posvečenih animiranemu filmu. Njen program je med drugim namenjen tudi izboljševanju distribucijskega potenciala izbranih filmov, na festivalu pa potekajo tudi delavnice in povezovanja filmskih ustvarjalcev.

Letos bo v okviru festivala Animateka potekalo prvo strateško srečanje vodilnih producentov animiranega filma iz Srednje in Vzhodne Evrope CEE Animation Workshop. Dogodek soorganizira Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s partnerskimi pisarnami CED–MEDIA iz 17 držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Društvom slovenskega animiranega filma (DSAF), ki je partner MEDIA podprte platforme za dostop do trgov Višegrad Animation Forum.

28. LIFFe (8.19. november 2017) je za podporo tekmoval s 53 podobnimi, t. i. globalnimi (velikimi) filmskimi festivali in se uspešno prebil med 21 podprtih projektov. Ocenjevalna komisija je prepoznala, da ima festival dolgo tradicijo, stalno in lojalno občinstvo, prepoznavno identiteto in izkušeno ekipo. Pri aktivnostih za doseganje občinstev je predvsem pohvalila mlado žirijo, medtem ko evropsko raven projekta odseva tudi festivalski program za promocijo filmov, nominiranih za nagrado LUX.

Več informacij o rezultatih razpisa: EACEA 16/2016 – rok 27. april 2017.