Novice

Vertigu – in Sloveniji – drugič v zgodovini podpora MEDIA za razvoj skupine projektov!

Objava rezultatov razpisa EACEA 23/2017 za podporo razvoju skupine filmskih projektov (rok 6. feb. 2018) je prvič v aktualni generaciji programa Ustvarjalna Evropa (2014–2020) in drugič v zgodovini sodelovanja Slovenije v (pod)programu MEDIA prinesla odlično novico: uspeh slovenskega prijavitelja! Produkcijska hiša Vertigo je zagotovila svojo drugo podporo v tej zahtevni shemi: 138.000 EUR za sočasen razvoj treh novih filmov Damjana Kozoleta, Mihe Hočevarja in Maje Miloš. Iskrene čestitke!

Rezultati · 25. septembra 2018

Razpis za podporo razvoju skupine projektov (EACEA 23/2017) je znan po kompleksnih pogojih za prijavo, saj mora prijavitelj poleg prepričljivih ustvarjalnih plati filmskih projektov dokazati tudi zmožnost sočasnega razvoja treh do petih projektov, zavidljive mednarodne izkušnje ter odlično pozicijo in poznavanje mednarodnih trgov in trendov. Vertigo je dosegel 91 točk, kar je visoko nad točkovnim pragom 82,5 točk in pomeni ponoven uspeh za to produkcijsko podjetje. Leta 2012 je Vertigo prvič uspešno črpal 100.000 EUR za razvoj filmov Nočno življenje, Projekt Rak in Zaljubljan zgubljen in je do danes edini slovenski prijavitelj, ki se lahko pohvali z uspehoma v omenjeni shemi (poleg rednih uspehov v shemi za razvoj posameznih projektov, kjer je slovenski rekorder po številu pridobljenih podpor).

Podporo Ustvarjalne Evrope za razvoj bodo prejeli trije filmi, ki nastajajo pod producentsko taktirko Danijela Hočevarja: Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, Skriti ljudje Mihe Hočevarja in Prvi milijon Maje Miloš.

Uspeh je še toliko večji, če upoštevamo dejstvo, da je bil letošnji razpis najbolj oblegan od leta 2014: prijavilo se je 188 kandidatov. Od tega je kriterije izpolnilo 174 prijav iz 28 držav, uspešnih pa je bilo 73 prijaviteljev iz 23 držav; stopnja uspešnosti je 42 %. V uspešnih skupinah projektov je skupaj 279 posameznih filmov, ki jim bo Evropska komisija namenila 12.372.880 EUR podpore za razvoj.

Ocenjevalna komisija je dodelitev 138.000 EUR finančne podpore Vertigu med drugim utemeljila tudi z naslednjimi dejstvi, ki jih je razbrala iz prijavne dokumentacije (izbor glede na kriterije):

Podjetje je zelo dobro pozicionirano v regiji in je mednarodno orientirano. Ima kapaciteto za sočasen razvoj navedenih projektov, kot tudi dobro razvito mednarodno mrežo partnerjev in izkušnje v koprodukcijah. /…/ Vsi trije projekti imajo odličen ustvarjalni potencial in glede na različne faze razvoja se jim lahko prijavitelj ustrezno posveti. Obravnavane teme so pomembne in aktualne /…/ Prijavitelj kaže dobro poznavanje potencialnih partnerjev in ima na voljo obstoječo mrežo kontaktov za financiranje in distribucijo filmov /…/ Distribucijske strategije posameznih projektov so konsistentne, ciljna občinstva in teritoriji pa jasno in ustrezno opredeljeni. Marketinške strategije vseh projektov so podrobne in vključujejo tako tradicionalna kot digitalna orodja. /…/ Produkcijska hiša razvija nove talente v kombinaciji z že uveljavljenimi avtorji in je aktivna na različnih teritorijih. Z zadevno skupino treh projektov lahko prijavitelj učvrsti in izboljša svojo pozicijo na nacionalnem trgu in hkrati prodre na nove mednarodne trge /…/.

Več informacij o rezultatih razpisa EACEA 23/2017 (rok 6. feb. 2018) na spletu Izvajalske agencije EACEA.