Novice

Slovenske (ko)produkcije in MEDIA podprti filmi na mednarodnih prizoriščih

Poleg Bolesa in Razrednega sovražnika, slovenskih kandidatov za prestižne evropske filmske nagrade, se na mednarodnih prizoriščih nahajajo tudi štirje drugi filmi, ki so nastajali s pomočjo programa MEDIA.

MEDIA · 5. avgusta 2014

Poleg odličnih novic, da se že dokazana mednarodna festivalska hita, kratki animirani film Boles Špele Čadež in prvenec Roka Bička Razredni sovražnik v ožjih izborih potegujeta za prestižni evropski filmski nagradi na najboljši kratki animirani film Cartoon d’Or in filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX, se na evropskih poletnih filmskih prizoriščih nahajajo tudi en igrani in dva dokumentarna filma slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki so nastajali s pomočjo programa MEDIA, medtem ko produkcija ene slovenske manjšinske produkcije trenutno poteka na Tajskem.

“Drevo” v Karlovih Varih
Drevo, prvi celovečerni igrani film scenaristke in režiserke Sonje Prosenc in podjetja Monoo, je bil razvit v okviru MEDIA usposabljanja EAVE ter uvrščen v tekmovalni program East of the West letošnjega festivala v Karlovih Varih, kjer je požel dobre kritike. (Drevo)

“Ples z Marijo” na letošnjem Beneškem festivalu
Ples z Marijo (Dancing With Maria), dokumentarni prvenec režiserja Ivana Gergoleta in italijansko-argentinsko-slovenska koprodukcija pod vodstvom podjetja Transmedia, bo svetovno premiero doživel na prihajajočem Beneškem filmskem festivalu, kamor se je kot prvi dokumentarec v zgodovini festivala uspešno uvrstil v prestižno sekcijo Teden kritike.
Film je svojo mednarodno pot leta 2011 začel na seminarju MEDIA Deska Slovenija Razvoj in produkcija dokumentarnih filmov v Evropi. Tam sta mentorja in poznavalca evropske dokumentaristike, Stefano Tealdi in Leena Pasanen, Gergoleta spodbudila k nadaljnjem razvoju in mednarodni prezentaciji filma (delavnice in pitchingi: Documentary in Europe 2011; Doc Meeting Buenos Aires 2011; Medsosedsko koprodukcijsko srečanje – NCM Ljubljana 2011; DocsBarcelona, 2012; MIPDOC, 2012; When East Meets West – AGPC meeting 2013), ta pa je posledično na razpisu programa MEDIA za razvoj projektov dobil najvišje število točk v 2011 med kandidati iz več kot 30 držav. (Ples z Marijo)

Eurimages podpora “Družinskemu filmu”
Družinski film, drug igrani film slovensko-češkega nagrajevanega režiserja Olma Omerzuja, je bil del MEDIA usposabaljnja Torino Film Lab, za njegov razvoj pa je glavni producent Endorfilm iz Češke pridobil podporo programa MEDIA. Filmu, ki nastaja v sodelovanju z Nemčijo, Francijo, Slovenijo in Slovaško, je na junijskem odločevalskem odboru evropskega sklada Eurimages dodeljena evropska podpora za koprodukcijo, snemanje filma pa trenutno poteka na Tajskem.

“Projekt:rak” potuje po regiji
Slovenski dokumentarni film Projekt:rak režiserja Damjana Kozoleta, ki je bil del paketa filmov, s katerimi je podjetje Vertigo kot prvi slovenski producent pridobilo zahtevno MEDIA podporo za razvoj skupine treh in več projektov v 2012, uspešno potuje po mednarodnih festivalih v regiji – julija je bil prikazan v Motovunu, avgusta pa bo del programa festivalov v Prizrenu in Sarajevu. (Projekt:rak)

“Mama” med 7 projekti sekcije work in progress sarajevskega cinelinka
MEDIA podprta “Mama” Vlada Škafarja v produkciji Gustav filma je uvrščena med sedem obetavnih projektov letošnje Work in Progress sekcije sarajevskega koprodukcijskega dogodka CineLink, namenjene spodbujanju mreženja ustvarjalcev mednarodnih projektov v post-produkciji z izbranimi evropskimi filmskimi odločevalci.