Uspešen FDF vikend za dokumentariste

/
MEDIA seminar za avtorje dokumentarnih filmov, ki se je 25. in 26. marca 2011 v Cankarjevem domu odvijal v okviru 13. festivala dokumentarnih filmov, je letos ponovno gostil strokovnjaka Stefana Tealdija in Leeno Pasanen.

Leena Pasanen in Stefano Tealdi iz MEDIA podprte delavnice Documentary in Europe Workshop, sta na uspešnem lanskem MEDIA seminarju udeležencem približala RAZVOJ IN PRODUKCIJO DOKUMENTARNIH FILMOV V EVROPI, fokus letošnjega seminarja pa je bil PITCHING (PRODAJNA PREDSTAVITEV) DOKUMENTARNIH FILMOV V EVROPI.

Dvodnevni seminar z mednarodno udeležbo slušateljev je pritegnil 39 slovenskih in tujih avtorjev dokumentarnih filmov, ki so sodelovali s 15 dokumentarnimi projekti v razvoju. Udeleženci so obnovili znanje o financiranju dokumentarnega filma, ter imeli priložnost na praktičnih primerih razvijati pisno predstavitev projekta na največ treh straneh, vizualno predstavitev v obliki trailerjev ter 7-minutno predstavitev v živo.

Udeležencem se je s svojo izkušnjo ustvarjanja debitantskega filma Cinema Komunisto pridružila tudi srbska avtorica Mila Turajlić, ki je z Leeno Pasanen in Stefanom Tealdijem sodelovala na omenjem filmu. Mila je predstavila petletni proces ustvarjanja filma vključno z dostopom in obsežnim raziskovanjem arhivskega materiala, težavami pri iskanju protagonistov, sestavljanju finančne konstrukcije filma ter promocijo in distribucijo filma. Za slušatelje je bil to nepričakovani doprinos delavnici, saj je Mila svoje izkušnje z udeleženci delavnice delila na povabilo predavateljev.

Posebej vroče je bilo v soboto popoldne, ko se je pet zmagovalnih projektov petkovega pitchinga predstavilo zainteresiranima slovenskima producentoma, Jožku Rutarju – Staragara in Igorju Pedičku – Casablanca, ki sta skupaj s predavateljema in udeleženci dvodnevni seminar zaokrožila s pogovorom o konkretnih številkah – producentskem vidiku produkcije dokumentarnih filmov. Izkupiček znanja, ki so ga udeleženci pridobili na seminarju, bodo lahko uporabili nemudoma, saj so povabljeni k preoblikovanju svojih pisnih predstavitev, ki bodo poslane zainteresiranim slovenskim producentom. Seminar pa so mnogi izkoristili tudi za mreženje in obljubljajo, da bodo ostali v stiku s sorodno mislečimi tudi po srečanju.

Foto: Matej Kerec