Novice

Slovenija ponovno najboljša med državami z nizko produkcijsko zmogljivostjo

Sredstva za razvoj posameznih filmskih projektov so na spomladanskem roku razpisa prejele slovenske produkcijske hiše Temporama (30.000 EUR), Zavod December (30.000 EUR) in Petra Pan Films (25.000 EUR) – skupaj 85.000 EUR. Iskrene čestitke!

Rezultati · 15. novembra 2020

Izvajalska agencija (EACEA) je 12. novembra objavila rezultate majskega roka zadnjega razpisa v aktualni sedemletni generaciji programa Ustvarjalna Evropa (EACEA 17/2019). Ta je bil letos zaradi turbulentnih okoliščin in negotove slike na področju črpanja sredstev za film še toliko bolj oblegan. EACEA je prejela kar 42 odstotkov več prijav kot lani; gre za več kot 431 upravičenih projektov, od katerih je bilo podprtih le 71.

Uspeh slovenskih producentov je letos res neverjeten, na kar je izjemno ponosna tudi Motovila (CED Slovenija). Nedavno smo se veselili uspeha Staregare, Vertiga in Studia Virc, ki so prejeli sredstva za razvoj skupine projektov. Zdaj beležimo nov uspeh. S tremi podprtimi filmi v razvoju je Slovenija ponovno (tokrat skupaj z Grčijo) uvrščena na prvo mesto v skupini držav s primerljivo AV zmogljivostjo! Manj uspešne kot Slovenija so bile celo vse srednje zmogljive države, kot so države Beneluksa in iz Skandinavije ter ena iz skupine petih najbolj zmogljivih – Združeno kraljestvo.

Produkcijske hiše Zavod December (v koprodukciji z A Atalanto) ter prvič uspešni Petra Pan Films in Temporama so v tako zaostrenih pogojih zelo uspešno prepričali neodvisne evropske ocenjevalce in skupaj zagotovili 85.000 EUR evropskih sredstev za razvoj naslednjih koprodukcij:

Noben glas (r. Ester Ivakič, p. Temporama), 85 točk; 30.000 EUR
Producenta Andraž in Jerca Jerič iz filmskega društva Temporama ob mednarodnem uspehu potrjujeta presenečenje in izjemno zadovoljstvo z ocenami evropskih strokovnjakov, ki pravijo, da gre za »močan prvenec z obetavnim dramskim in ustvarjalnim potencialom«. V imenu ekipe tako trdita, da je v izjemni konkurenci izborjena nadnacionalna MEDIA podpora (ob pridobljenem domačem financiranju) dokaz, da »ves trud in trdo delo, ki ju zadnja tri leta vlagajo v projekt “Noben glas”, nista zaman in da ustvarjajo celovečerni film, ki bo privabljal publiko širom Evrope. Sploh v teh časih, ki so za prihodnost slovenskega filma zelo negotovi, je vsaka taka vzpodbuda še posebej dobrodošla …«

Blok 5 (r. Klemen Dvornik, p. Zavod December in Aatalanta), 86,5 točk, 30.000 EUR
Na podlagi mednarodnih ocen, da gre za zabaven in sodoben otroški film, ki »zahvaljujoč naraciji, likom in aktualnim temam, ki spodbujajo aktivizem, izstopa«, producenti poudarjajo, da »podpora MEDIE potrjuje, da gre za kvaliteten projekt namenjen mlademu občinstvu ter za njih pomeni močan zagon za nadaljnji razvoj, ki jim bo pomagal odpreti tudi druga vrata na poti do končne zmage.«

Telo (r. Petra Seliškar, p. Petra Pan Film Productions), 86 točk, 25.000 EUR
Po 15 letih zahtevnega razvoja je projekt končno prepoznan in podprt tudi s sredstvi podprograma MEDIA za razvoj, in to, po besedah ocenjevalcev, zaradi zelo prepričljive zgodbe, ki projektu daje »velik ustvarjalni potencial, predvsem zaradi obsežnih obstoječih posnetkov, osebnih dnevniških zapisov (ki jih protagonistka bere v ozadju) in intervjujev /…/«. Producentko Petro Seliškar je novica izjemno razveselila in jo v trenutnih okoliščinah negotovosti dostopa do financ podprla v njenih ustvarjalnih nagnjenjih, saj so sredstva za razvoj »bolj kot pri kateremkoli drugem žanru ključnega pomena za kreativen dokumentarni film«.

Iskrene čestitke!

Več informacij: EACEA
Priporočamo v branje: Zgodovinski uspeh slovenskih filmskih producentov v Ustvarjalni Evropi