Novice

Pripoved dokumentarista – strokovni seminar

Strokovni seminar za ustvarjalce dokumentarnih filmov bo v torek, 15., in sredo, 16. marca 2016 v Dvorani Lili Novy (Cankarjev dom Ljubljana). Vabljeni!

Dogodki · 24. februarja 2016

Država brez ustvarjalnega dokumentarnega filma je kot družina brez fotoalbuma.
(Patricio Guzmán)

Na pobudo Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (podprogram MEDIA) / Motovile in Slovenskega filmskega centra bomo v sodelovanju z domačima ustvarjalcema z mednarodnim renomejem Petro Seliškar, režiserko in producentko, ter Brandom Ferrom, kreativnim producentom in direktorjem fotografije, odprli prostor za nujno potrebno refleksijo položaja domačega ustvarjalnega dokumentarnega filma ter širjenje strokovnih in ustvarjalnih obzorij te pomembne filmske forme.

Glavni cilj seminarja je zagotoviti – in tudi vnaprej (p)ostati – srečevališče vseh vpletenih ustvarjalcev in njihovih podpornikov za skupni premislek in spodbudo slovenskemu dokumentarnem filmu v mednarodnem kontekstu.

Dvodnevni seminar je namenjen tako izkušenim kot prihodnjim ustvarjalcem s projektom ali brez njega; režiserjem, producentom, raziskovalcem, snemalcem, montažerjem in oblikovalcem zvoka; odločevalcem, tv-urednikom in drugim predstavnikom institucij; študentom filmskih in drugih študij (novinarstvo, kulturologija, antropologija in etnologija, sociologija) ter drugim, ki so na začetku dokumentaristične poti ali se za njo navdušujejo. Program dogodka preverite tukaj.

Udeleženci s projekti bodo imeli priložnost, da svoje ideje za dokumentarne filme predebatirajo s predavateljema, nekaj udeležencev pa bo izbranih za dvomesečno praktično usposabljanje in sodelovanje pri produkciji in postprodukciji, ki bo v organizaciji Petra Pan Filma potekalo jeseni.

Število udeležencev je omejeno, zato je obvezna prijava udeležbe najpozneje do 9. marca 2016, prijavite se tukaj. 

O PREDAVATELJIH

Brand Ferro in Petra Seliškar sta mednarodno in regionalno uveljavljen ustvarjalni tandem, ki od ustanovitve produkcijske hiše Petra Pan Film leta 2003 svoje delo v celoti posveča ustvarjalnemu dokumentarnemu filmu. Producirala sta več kot 15 mednarodnih dokumentarnih koprodukcij, ki so se uspešno predstavile na mednarodnem prizorišču in prejele številne nagrade. Njuna sodelovanja sta regionalna in zelo močno orientirana na evropsko povezovanje (Petra deluje kot nacionalni koordinator za evropsko združenje European Documentary Network s podporo programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA).Prizadevata si za razvoj, uveljavljanje in širjenje možnosti visokokakovostnih avtorskih dokumentarnih filmov v regiji, ki je polna dobrih zgodb, zato sta ustanovila v regiji zelo prepoznaven Festival ustvarjalnega dokumentarnega filma Makedox. Kot soustanovitelja regionalne mreže za distribucijo dokumentarnih filmov Balkan Documentary Distribution Network – BDDN z intenzivnim sodelovanjem partnerjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne Gore in Kosova prek številnih projektov (Dokuvizija, Kino Evropa, potujoči kino v ruralnih predelih Makedonije ipd.) spodbujata kroženje kakovostnih dokumentarnih filmov v regiji.

 

FSF-fotka

Dogodek je del Festivala dokumentarnega filma (9. –17. marec, Cankarjev dom, Ljubljana).

fdf_cover