Novice

Poziv za udeležbo na rezidencah Odisejevo zatočišče

Društvo slovenskih pisateljev je objavilo poziv za pisatelje in pisateljice ter prevajalce in prevajalke za udeležbo na rezidenci »Odisejevo zatočišče«. Rok za oddajo prijave: 9. nov. 2019.

Rezultati, Priložnosti · 28. oktobra 2019

Odisejevo zatočišče: izgradnja mreže pisateljskih rezidenc je druga faza projekta s podporo Ustvarjalne Evrope. Mrežo literarnih rezidenc so partnerji projekta, med katerimi je tudi Društvo slovenskih pisateljev, razširili na pet evropskih držav. Projekt in mreža rezidenc sta primarno namenjena mladim literarnim ustvarjalcem in ustvarjalkam (proza in/ali poezija) ter književnim prevajalcem in prevajalkam.

Program literarnih rezidenc se bo odvijal na otoku Mljet (Hrvaška), v Ljubljani (Slovenija), Larissi (Grčija), Beogradu (Srbija) in na več lokacijah v Walesu (Združeno kraljestvo). Rezidenčni program se osredotoča na transnacionalno mobilnost in razvoj publike, mladi avtorji in prevajalci bodo tako lahko delali, nastopali in se predstavili v dveh različnih družbenih in kulturnih kontekstih. Rezidence prinašajo nove priložnosti in možnosti za povezovanje z drugimi avtorji, prevajalci, uredniki, založniki in/ali predstavniki različnih literarnih organizacij iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Združenega kraljestva in Grčije. Rezidence bo spremljal bogat podporni program, ki ga sestavljajo z literaturo povezane dejavnosti, usmerjene v specifične (lokalne) ciljne skupine.

Rezidence v letu 2020:
Mljet (HR): od jan. do sredine maja; od nov. do dec.
Ljubljana (SI): od jan. do sredine maja
Larissa (GR): od jan. do dec.
Beograd (RS): od jan. do dec.
Wales (UK): od sredine apr. do dec.

Na otoku Mljet bo tematika rezidence Knjižnica – obenem fizični prostor in navidezna baza pomembnih in relevantnih podatkov za kateri koli družbeni, kulturni ali umetniški kontekst. Skupaj z razvojem Mednarodne knjižnice poezije v povezavi z rezidenco na Mljetu bodo rezidenti kot sestavni del projekta Odisejevo zatočišče povabljeni k premisleku o pomenu knjižnice kot enem od najpomembnejših simbolov in spomenikov miru in vzajemnega človeškega razumevanja; prispevali bodo lahko pesem, esej, zapis na blogu ali prevod v povezavi s to temo.

Več o pozivu in pogoji prijave: https://drustvo-dsp.si/odisejevo-zatocisce/
Prijave morajo biti poslane na naslov natasa.cebular@drustvo-dsp.si do 9. nov. 2019.
Za dodatna pojasnila pišite na natasa.cebular@drustvo-dsp.si.