Novice

Ponovno odličen MEDIA uspeh distributerjev Cinemanije, Fivie in Demiurga

Distribucijske hiše Cinemania, Fivia in Demiurg so skupaj s 33.600 EUR podpore za 12 evropskih filmov v okviru drugega roka razpisa za selektivno distribucijo (EACEA 12/2017, rok 14. jun. 2017) ponovno med vodilnimi evropskimi distribucijskimi hišami po številu podprtih projektov – čestitamo! V letu 2019 se razpis za selektivno distribucijo korenito spreminja.

Rezultati · 29. oktobra 2018

V okviru razpisa (EACEA 12/207) je bilo skupno dodeljenih 6,9 milijonov EUR za distribucijo 12 filmov na povprečno 26 evropskih ozemljih. Podporo za distribucijo vseh 12 projektov so si izborile le distribucijske hiše iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Makedonije in Nizozemske; trije slovenski distributerji so tako ponovno na vrhu lestvice po številu prejetih podpor!

Zahvaljujoč uspešnim prijavam Cinemanije, Demiurga in Fivie si bodo slovenski ljubitelji evropskega filma tako lahko ogledali nove mednarodno prepoznane filme iz 8 držav, tj. Belgije, Danske, Madžarske, Norveške, Poljske, Nemčije, Italije in Španije:

Demiurg (MEDIA podpora v višini 7.600 EUR za dva filma):

Transit (DE), r. Christian Petzold: nominacija za berlinskega zlatega medveda 2018.
Los Bando Immortale (NO), r. Christian Lo: nominacija za kristalnega medveda za najboljši otroški igrani film v berlinski sekciji Kplus.

Cinemania Group (MEDIA podpora v višini 5.200 EUR za dva filma):

Utoya 22. Juli / “U” Utoya (NO), r. Erik Poppe: nominacija za zlatega medveda na Berlinalu.
The House that Jack Built (DK), r. Lars Von Trier.

Fivia (MEDIA podpora v višini 20.800 EUR za 8 naslovov):

Napszallta / Sunset (HU), r. Laszlo Nemes: nagrada FIPRESCI na Mostri 2018.
Twarz (PL), r. Malgorzata Szumowska: srebrni medved na Berlinalu 2018.
Lazzaro Felice (IT), r. Alice Rohrwacher: nagrada za najboljši scenarij v Cannesu 2018.
Zimna Wojna / Cold War (PL), r. Pawel Pawlikowski: nagrada za najboljšo režijo v Cannesu 2018.
Dogman (IT), r. Matteo Garone: nagrada za najboljšega igralca v Cannesu 2018.
Todos lo Saben (ES), r. Asghar Farhadi: nominacija za zlato palmo v Cannesu 2018.
Girl (BE), r. Lukas Dhont: nagrada Caméra d’Or za najboljšega mladega režiserja in nagrada za najboljšega igralca v sekciji Posebni pogled v Cannesu 2018.
Gräns / Border (DK), r. Ali Abbasi: nagrada za najboljšega režiserja v sekciji Posebni pogled v Cannesu 2018.

Več o rezultatih podpore za selektivno distribucijo: EACEA 12/207, rok 14. jun. 2018.

Razpis MEDIA za selektivno distribucijo 2019

POZOR: V letu 2019 se razpis za selektivno distribucijo korenito spreminja.

Nova shema je namenjena prodajnim predstavnikom kot edinim upravičenim prijaviteljem. Distributerji bodo financirani kot partnerji (t. i. third parties), v okviru grupacij pod koordinacijo prodajnega predstavnika. Prijava ne bo več odvisna le od največjega števila zainteresiranih distributerjev in njihovih predhodnih uspehov v avtomatični shemi ter samega filma, ampak se bo ocenjevala predvsem kakovost evropske dodane vrednosti predlagane nadnacionalne promocijsko-distribucijske kampanje za vsak film. To bo vključevalo tudi oceno potenciala filma na tujih trgih, oceno skupine partnerjev in nivoja njihove medsebojne koordinacije.

Nov sistem ne bo več slonel na fiksnih zneskih podpore (lump sums), temveč bo vezan za predlagani proračun kampanje z največ 50 % deležem podpore podprograma MEDIA. Nova shema predvsem pričakuje aktivno koordinacijsko in nadzorno vlogo prijavitelja – prodajnega zastopnika filma in sinergije med mednarodno in nacionalnimi promocijskimi kampanjami.

Več o razpisu za MEDIA za selektivno distribucijo (EACEA 28/2018) na spletu CED Slovenija in Izvajalski agenciji EACEA.