Novice

Novi krog razpisov Kultura premika Evropo za individualno mobilnost

Objavljen drugi krog razpisov za individualno mobilnost na področjih glasba, literatura, arhitektura, kulturna dediščina, (modno) oblikovanje, vizualne in uprizoritvene umetnosti. Prijave odprte med 2. oktobrom 2023 in 31. majem 2024.

Razpisi · 2. oktobra 2023

Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe (CME) je ukrep za podporo mednarodni mobilnosti v kulturi s podporo programa Ustvarjalna Evropa, ki ga med leti 2022 in 2025 izvaja Goethe institut v Bruslju. Cilj ukrepa CME je v triletnem obdobju podeliti približno 6.000 podpor, posebna pozornost pa bo namenjena uveljavljajočim se umetnikom. Podpora je namenjena za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu.

CME bo do leta 2025 omogočil nepovratna sredstva umetnikom, kulturnim delavcem in gostiteljskim organizacijam iz upravičenih držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa–KULTURA.

Novi krog razpisov CME za individualno mobilnost ali skupine posameznikov je objavljen, in sicer na področjih: glasba, literatura, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti. Podpora je namenjena umetnikom in kulturnim delavcem, ki potujejo od 7 do 60 dni, in skupinam posameznikov (2-5 oseb), ki potujejo od 7 do 21 dni. Prijave so odprte med 2. oktobrom 2023 in 31. majem 2024 do 23.59 CEST;  glej razpisno besedilo in časovnico (spodaj).

Source: Call for individual mobility of artists and cultural professionals, Timeline, 2023.

Izpostavljamo nekaj novosti razpisa:

  • Področje literarnega prevajanja se je razširilo na področje literature. Upravičeni so projekti, ki vključujejo leposlovna dela ne glede na literarno zvrst (romani, kratke zgodbe, gledališka dela in radijske igre, poezija, stripi in mladinska literatura).
  • Rezultati prijav bodo znani v 6-8 tednih po vmesnem mesečnem roku.
  • Najzgodnejši začetek individualne mobilnosti (vključno s potjo do ciljne države) je 60 dni od mesečnega roka in po podpisu pogodbe. Pomnite: V kolikor želite potovati v začetku leta 2024, morate vlogo oddati do 31. oktobra 2023.
  • Projekt mobilnosti mora biti izveden v enem letu od podpisa pogodbe.
  • Prejemniki sredstev lahko zapustijo kraj zakonitega prebivališča do 15 dni pred dni pred začetkom izvajanja projekta in se lahko vrnejo na kraj zakonitega prebivališča v največ 15 dneh po koncu projekta.
  • Poročilo o aktivnostih je potrebno pripraviti do 30 dni po koncu projekta.

Razpisno besedilo je objavljeno na spletu Evropske komisije tukaj.  Informacije o razpisu so dostopne tudi na spletni strani Goethe institut. Za prijavo je potrebno izpolniti prijavni obrazec v angleščini, potem ko se najprej registrirate na prijavni platformi Goethe instituta, ki izvaja ukrep mobilnosti CME v imenu Evropske komisije. Za dodatna pojasnila se obrnite na Goethe institut v Bruslju, culturemoveseurope[at]goethe.de.

NE SPREGLEJTE: Vse, ki vas zanima razpis CME za individualno mobilnost, vabljeni, da se udeležite informativnega spletnega srečanja, ki bo 6. oktobra med 11.00 in 13.00. Na srečanju, ki ga organizira Goethe institut, boste izvedeli vse o novem razpisnem krogu, udeleženci srečanja pa lahko postavite tudi vprašanja. Prijavite se tukaj.
Podobna informativna spletna srečanja bodo redno organizirana. Spremljajte FB @CultureMovesEurope.

Razpis Kultura premika Evropo za rezidence bo predvidoma objavljen 16. oktobra. Prvo spletno srečanje je napovedano za 27. oktober 2023.