Novice

LUX 2019: Med nominiranimi tudi slovenska manjšinska koprodukcija

21-članska strokovna komisija je pogledala in ocenila široko paleto predlaganih evropskih filmov. Med finalisti je tudi slovenska manjšinska koprodukcija »Bog obstaja, ime ji je Petrunija« makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske.

Rezultati · 23. julija 2019

Cilj filmske nagrade LUX je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi v izboru za nagrado LUX posameznega leta.
V komisiji za izbor so bili letos štirje novi člani, med njimi tudi slovenska filmska kritičarka in članica programskega odbora festivala LIFFe, Tina Poglajen. Izbrali so tri finaliste:
Bog obstaja, ime mu je Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunya, režija: Teona Strugar Mitevska (Severna Makedonija/Belgija/Slovenija/Hrvaška/Francija)
Slovenski koproducent: Danijel Hočevar, Vertigo
Nerešeni primer Hammarskjöld /Cold Case Hammarskjöld, režija: Mads Brügger (Danska/Norveška/Švedska/Belgija)
Kraljestvo/The Realm, režija: Rodrigo Sorogoyen (Španija/Francija)

Finalisti za nagrado bodo podnaslovljeni v 24 uradnih jezikov Evropske unije. Širše občinstvo pa si jih bo lahko brezplačno ogledalo v okviru promocijske akcije Filmski dnevi LUX, ki vsako leto v organizaciji slovenske pisarne Evropskega parlamenta potekajo tudi pri nas. Evropski parlament bo nagrajenca razglasil novembra letos.

V BRANJE PRIPOROČAMO:
Filmska nagrada LUX 2019
Več o filmski nagradi LUX