Novice

Lidija Dimkovska in Jasmin B. Frelih na japonski Okinawi

Prejemnika nagrade EU za književnost (EUPL), Lidija Dimkovska in Jasmin B. Frelih, sta se konec novembra 2018 v sklopu projekta COLAB QUARTER s podporo Ustvarjalne Evrope udeležila literarne rezidence na Japonskem. Priporočamo ogled dokumentarnega filma, ki je zabeležil obisk rezidence.

Kultura · 13. marca 2019
Literarna rezidenca na Okinawi, Japonska. Vir: EAC.

Program rezidence je nastal v okviru COLAB QUARTER = COllaboration LABoratory Quarter, eksperimentalnega projekta s podporo Ustvarjalne Evrope, katerega cilj je razviti model lokalnega kulturnega razvoja. Projekt koordinira CRICAO (FR) v sodelovanju s partnerji City of Colomiers (FR), Mescladis Association (ES), Association Misto Diya (UA) in Garaman Hall na otoku Okinawa (JP). Del aktivnosti projekta je bila tudi rezidenca na Japonskem, in sicer v sklopu sodelovanja med Evropsko komisijo (DG EAC), platformo za kulturno diplomacijo in organizacijo CRICAO.

Literarna rezidenca na Okinawi: sodelovanje med EU in Japonsko

Adam Foulds (2011, UK), Lidija Dimkovska (2013, SI/MK), Jasmin B. Frelih (2016, SI) in Walid Nabhan (2017, MT), prejemniki nagrade EUPL, so novembra lani imeli priložnost za delo zunaj svojega običajnega okolja. Povabljeni so bili na rezidenčno bivanje na japonski otok Okinawa, ki ima bogato kulturo in zgodovino ter je zaradi svoje strateške lege predmet geopolitičnih razprav med ZDA, Severno Korejo in Kitajsko.

Tema rezidence je bila »odpornost«, na ogled pa je tudi 20-minutni dokumentarni film (glej tudi spodaj), v katerem rezidenčni avtorji podajo svoja razmišljanja. Priporočamo ogled!

EU je z Japonsko leta 2018 vzpostavila dialog o kulturnem sodelovanju, zato tovrsten obisk evropskih avtorjev na Japonskem pomeni prispevek k razumevanju med kulturami, sporoča Komisija.

Ali ste vedeli, da …
… se vzpostavlja evropska platforma za mobilnost v sklopu katere bo Goethe Institut v Bruslju letos med aprilom in septembrom podelil približno 500 podpor za mobilnost?
… 4. in 5. apr. 2019 v Ljubljani organiziramo mednarodno konferenco o mobilnosti?
… bomo na konferenci o mobilnosti gostili predstavnico Goethe Institut v Bruslju?