Novice

Jasmin B. Frelih nagrajenec EUPL 2016!

V družbi prejemnikov prestižne nagrade je letos ponovno slovenski avtor. Evropska komisija je danes na tiskovni konferenci objavila prejemnike Nagrade EU za književnost EUPL za leto 2016. Slavnostna podelitev bo konec maja v Bruslju. Čestitamo!

Evropska komisija je danes, 5. aprila 2016 v Bruslju, skupaj s konzorcijem treh evropskih združenj – knjigotržcev, pisateljev in založnikov, in sicer European Booksellers Federation (EFB), European Writers’ Council (EWC), Federation of European Publishers (FEP), objavila prejemnike nagrade EU za književnost EUPL za leto 2016. Med dobitniki prestižne nagrade je tudi slovenski avtor Jasmin B. Frelih – čestitamo!

Jasmin B. Frelih (1986) je nagrado EUPL dobil za prvenec Na/pol, ki je izšla pri Cankarjevi založbi leta 2013 in s finančno podporo JAK RS.

Svet romana Na/pol je razrezan svet brez skupnega. Komunikacija je onemogočena, viri informacij razdrobljeni. Posameznik je prisiljen, da ga v celoti misli sam. Evan na daljnem vzhodu postavlja gledališko predstavo in skuša zapolniti razpoko, skozi katero mu vztrajno pronica spomin na izgubljeno ljubezen. Kras je izgubil na volitvah, počasi pa izgublja tudi nadzor nad lastno družino. Zojo je na daljnem vzhodu poezija napravila slavno, a slava ne prinaša več ugodnosti civilizacije, temveč zgolj pozornost ljudi. (Založnik o knjigi, vir: Bukla)

Glej tudi: http://www.euprizeliterature.eu/author/2016/jasmin-b-frelih

Jasmin B. Frelih je za svoj prvenec prejel oziroma bil nominiran za številne nagrade, tudi za nagrado kresnik leta 2014. Več o tem v članku Finalisti nagrade kresnik: Na/pol Jasmina B. Freliha (piše Jela Krečič, Delo).

Nagrado EUPL letos sicer prejme 12 obetavnih književnikov iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa. Vsako leto je po sistemu rotacije izbrana skupina 11 ali 12 držav, ki predlagajo svoje kandidate, med njimi je letos ponovno Slovenija. Literati iz Slovenije so se namreč doslej za nagrado potegovali leta 2010, ko je nagrado prejela Nataša Kramberger za delo Nebesa v robidah in leta 2013, ko je bila nagrajena Gabriela Babnik z romanom Sušna doba.

Poleg Slovenije so letos nagrajenci:
– Christophe Van Gerrewey (Op de Hoogte/Up to date) iz Belgije
– Tanja Stupar-Trifunović (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva/Clocks in my mother’s room) iz Bosne in Hercegovine
– Antonis Georgiou (Ένα Άλπουμ Ιστορίες/An Album of Stories) iz Cipra
– Bjørn Rasmussen (Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet) iz Danske
– Paavo Matsin (Gogoli disko/The Gogol Disco) iz Estonije
– Selja Ahava (Taivaalta tippuvat asiat/Things that fall from the Sky) iz Finske
– Nenad Joldeski (Секој со своето езеро/Each with their own lake) iz Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije
– Benedict Wells (Vom Ende der Einsamkeit/On the End of Loneliness) iz Nemčije
– Gast Groeber (All Dag verstoppt en aneren/One Day Hides Another) iz Luksemburga
– Claudiu M. Florian (Vârstele jocului. Strada Cetăţii./The Ages of the Game – Citadel Street) iz Romunije
– Jesús Carrasco (La tierra que pisamos/The Earth We Tread) iz Španije

Slavnostna podelitev EUPL bo 31. maja 2016 v Bruslju.

Več o nagradi na CED Slovenija, EK in www.euprizeliterature.eu.

EUPL